latinica  ћирилица
26/02/2021 |  10:04 ⇒ 10:10 | Аутор: СРНА

Ургентни центар у Нишу понијеће име доктора Модрага Лазића

Директор Универзитетског клиничког центра у Нишу Зоран Перишић покренуо је процедуру за постављање бисте доктора Миодрага Лазића у кругу ове установе, те дао сагласност да почне процедура да Ургентни центар у том граду понесе име овог легендарног ратног хирурга који је прерано изгубио битку са вирусом корона.
Миодраг Лазић -
Миодраг Лазић

Доктора Лазића смрт је затекла управо на функцији директора Ургентног центра из којег, иако му је до пензије недостајало само неколико мјесеци, није желио да се повуче, већ је остао уз пацијенте све до краја.

Непосредно потом, Нишлије су почеле да прикупљањем потписа подржавају идеју о томе да најзначајнија здравствена установа у граду понесе његово име, пишу "Вечерње новости".

Петицију је потписало 11.000 суграђана, а Фејсбук група која је основана у његово име има 53.000 чланова са простора цијеле бивше Југославије.

Доктор Лазић, чувени српски хирург који је током ратова деведесетих година спасао на стотине живота, преминуо је од посљедица вируса корона 14. априла 2020. године, а постхумно је одликован Карађорђевом звездом.

Био је годину дана ратни хирург добровољац у Републици Српској Крајини /јуни 1991 - јули 1992/, а у Републици Српској /септембар 1992 - фебруар 1996. године/, за шта га је тадашњи патријарх српски Павле одликовао Орденом Светог Саве. У том периоду написао је аутобиографско дјело "Дневник ратног хирурга".

У својим посљедњим ријечима Лазић је навео да му част није дозвољавала да се склони упркос годинама и болестима и да не жели да оде тихо, већ онако какав је био цијели живот.

Посљедња жеља му је била да га испрате пјесмом "Марш на Дрину", а у опроштајном писму потписао се као доктор Лаза, хирург напаћеног српског народа.