latinica  ћирилица
26/02/2021 |  10:56 ⇒ 19:37 | Аутор: СРНА

Калабухов: Везе Русије и Српске стратешког карактера (ВИДЕО)

Амбасадор Руске Федерције у БиХ Игор Калабухов изјавио је данас у Бањалуци након састанка са предсједницом Републике Српске Жељком Цвијановић да везе између Републике Српске и Русије у неким сегментима имају стратешки карактер.
Игор Калабухов - Фото: РТРС
Игор КалабуховФото: РТРС

Калабухов је истакао да су у фокусу биле бројне теме, међу којима су сарадња у домену вакцинисања, гдје су, како је навео, договорени неки потези да се унаприједи ово питање.

- Једна од тема о којој имамо готово идентично мишљење је ситуација у БиХ, у контексту реализације Дејтонског мировног споразума. Посебна тема је унапређивање свака врсте веза између Републике Српске и Руске Федерације у погледу економије, хуманитарних питања, културних и других веза - рекао је Калабухов новинарима.

Калабухов, којем је ово била наступна посјета, навео је да Руска Федерација има велики капацитет у свим поменутим областима, те да је отворена за рјешавање свих тих питања.

Он је нагласио и да му је велико задовољство да буде у Бањалуци и да успостави и званични и пријатељски однос са предсједником Републике Српске.

      View this post on Instagram

A post shared by Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

Калабухов је изразио наду да ће у наредном периоду имати прилику да сарађује са представницима Владе Републике Српске, Српске православне цркве и других вјерских заједница, конститутивних народа, али и представницима у областима културе и умјетности, које су тешко погођене пандемијом.