latinica  ћирилица
26/02/2021 |  10:59 ⇒ 11:03 | Аутор: СРНА

Дачић: Од Вучића да не траже да призна Косово

Предсједник Скупштине Србије Ивица Дачић рекао је поводом најава да би Вашингтон и Брисел могли да доставе Београду "нон-пејпер", неформални документ са захтјевом да призна Косово, да с тим папиром не треба да долазе код предсједника Србије Александра Вучића.

- Помиње се да се спреман неки `нон-пејпер` да се наметне признање /Косова/. Са тим папиром не треба да долазе код Вучића, нема потребе да неко губи време на тим стварима. Сто пута смо рекли да желимо дијалог и компромис, али то не подразумијева признање /Косова/ - рекао је Дачић.

Он је додао да албанска страна очекује да Србију "поново бомбардују да би то потписала", а свима је јасно да је то немогуће и да се ситуација промијенила.

Дачић је навео да Србија није иста као прије 10 година, а и да Приштина више нигдје не може да уђе у неку међународну организацију, те навео да данас у Генералној скупштини УН има више земаља које не признају Косово.

- То је довољно да не могу да раде шта хоће - рекао је Дачић за ТВ "Прва".

Он је навео да, након доласка администрације Џозефа Бајдена на власт у САД, неки очекују да ће се све вратити на "фабричка подешавања", јер је то администрација која је довела до независности Косова.

Дачић је рекао да се Србија показала као конструктиван и поуздан партнер, који испуњава обавезе, а Приштина је показала неозбиљност и одсуство жеље да дође до било каквог договора.

Коментаришући у медијима најављене за идућу семицу посјете представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака и америчког званичника Метјуа Палмера, Дачић је оцијенио да се у Београду увијек постави питање "а шта су сада смислили, имају ли неке нове формулације"?

Поједини медији пренели су јуче да Брисел и Вашингтон у координацији припремају "нон-пејпер" у коме ће од државног врха Србије тражити да се обавеже да призна Косово, али и да преиспита односе са Русијом и Кином.

Та писања су из у ЕУ оцијенили као "неосноване спекулације".