latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:06 ⇒ 12:07 | Аутор: ТАНЈУГ

Од 1. јула укида се наплата роминга на Западном Балкану

Накнада за роминг у региону Западног Балкана биће укинута од 1. јула ове године, а министарка трговине, туризма и телекомуникација Србије Татјана Матић каже да је наредни корак смањење трошкова роминга између Западног Балкана и ЕУ.
Јефтиније цијене роминга (фото: rcc.int) -
Јефтиније цијене роминга (фото: rcc.int)

Најавила је да ће план за смањење трошкова роминга између региона и ЕУ бити припремљен до краја 2021.

Матићева је за Танјуг рекла да ће у међувремену од 1. јула 2021. године, цијена за позиве, СМС поруке и пренос података у ромингу у региону Западног Балкана одговарати цијени коју грађани плаћају унутар своје матичне мреже.

Корисници ће плаћати услуге роминга под истим условима који се примјењују у домаћем саобраћају. У претходном периоду цијене су снижаване на сваких шест мјесеци и посљедња просјечна цијена за минут разговора за одлазне позиве износила је око 11 динара, што је снижење за око 60 одсто.

За поруку грађани већ сада, каже, плаћају просјечно дупло мање, с обзиром на то да је цијена СМС поруке са око девет динара снижена на око четири динара.

Како је навела министарка, пренос података по мегабајту је са око 30 динара, снижен на око четири динара, односно за око 90 одсто.

Матићева је рекла да је, у оквиру реализације циљева Дигиталне агенде за Западни Балкан, након укидања трошкова роминга на територији Западног Балкана предвиђено предузимање корака за смањење трошкова роминга између Западног Балкана и ЕУ.