latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:23 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Висућ град код Дрвара - радним акцијама до туристичке атракције (ФОТО/ВИДЕО)

Остаци средњовјековног Висућ града недалеко од Дрвара раскрчени су радном акцијом, рекао је Срни предсједник дрварског Удружења "Награђе - Црна краљица" Часлав Шобот.
Висућ град, Дрвар - Фото: РТРС
Висућ град, ДрварФото: РТРС

- Наредних дана крчимо пут за рјечицу Висућицу и пећину Коњушарицу. Радићемо и на прикупљању новца за асфалтирање пута до средњовјековног града који ће бити права туристичка атракција - најавио је Шобот.

Он је рекао да је у плану и изградња цркве на локалитету средњовјековног Висућ града и заштита оставштине града, као и брендирање ракије крушке из села Награђе.

Радна акција на Висућ граду (Фото: Срна)

- Сваког дана стижу нам туристи. Наша жеља и циљ је да цијели свијет чује за Висућ град, који је доказ вишевјековног српског присуства у Дрвару - нагласио је Шобот.

У селу Награђе, надомак Дрвара, пронађени су темељи цркве за коју се претпоставља да је најстарија православна богомоља у БиХ.

Радна акција на Висућ граду (Фото: Срна)

Средњовјековна Босна имала је око 300 двораца.

У добро скривени Висућ град, код данашњег Дрвара, бјежећи од Турака, дошао је краљ Стефан Томашевић са супругом Јеленом и њиховим сином Лазаром, причају Срни мјештани Награђа, чије се њиве и куће налазе уз ово културно-историјско благо.