latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:48 | Аутор: СРНА

Крајишник: Остварени позитивни пословни резултати

Директор "Сарајево гаса" Источно Сарајево Славо Крајишник рекао је Срни да је, упркос пандемији вируса корона која је изазвала велике проблеме у привреди, ово акционарско друштво пословало позитивно, са измиреним свим потраживањима, тако да нема никаквих обавеза из прошле године.
Сарајево - Гас - Фото: РТРС
Сарајево - ГасФото: РТРС

Крајишник је нагласио да би позитивни резултати били још бољи да због пандемије није била смањена потрошња и транспорт природног гаса, поготово код индустријских и комерцијалних потрошача.

Он је потврдио да транспорт природног гаса од Зворника, односно Каракаја, према Сарајеву тече несметано, додајући да "Сарајево гас" улаже доста средстава и труда да гасовод буде у добром стању како би били спремни за транспорт и већих количина природног гаса.

- Треба напоменути да је искориштеност пројектованог капацитеа гасовода тек око 30 одсто, осим неколико дана у зимском периоду када гасовод ради у пуном капацитету. Што се тиче дистрибуције природног гаса, она се за сада без проблема обавља на подручју општина Источна Илиџа и Источно Ново Сарајево - рекао је Крајишник.

Као један од проблема са којима се суочавају у раду навео је недовољну искориштеност гасоводне мреже у коју је "Сарајево гас" Источно Сарајево уложио доста средстава.

Крајишник истиче да је главни разлог томе што се инвеститори приликом изградње нових објеката великим дијелом одлучују да основни енергент за гријање у новосаграђеним стамбеним јединицама буде електрична енергија.

- Разлог зашто инвеститори тако поступају је што имају нешто нижа улагања у такав вид загријавања. Треба истаћи да је загријавање станова на природни гас значајно јефтиније и економичније - каже Крајишник

Он је подсјетио да су цијене природног гаса од почетка ове године за домаћинства нижа за 6,56 одсто, а 6,08 одсто за комерцијалне потрошаче и индустрију, што је разлог више за кориштење природног гаса као енергента.

Нова цијена природног гаса за домаћинства са ПДВ-ом је 0,75 КМ по метру кубном, док за комерцијалне и индустријске купце са ПДВ-ом по метру кубном износи 0,81315 КМ.

Крајишник је истакао да је степен наплате потраживања најбољи код становништва, а да кашњења у плаћању имају код буџетских и комерцијалних потрошача.

Без обзира на проблеме са којим се суочавају, Крајишник каже да на подручју двије општине имају скоро 5.000 потрошача, те да се број корисника њихових услуга стално повећава.

- Према расположивим информацијама, општина Источно Ново Сарајево све је ближе доношењу одлуке да `Топлана` у овој локалној заједници кориштење мазута за гријање замијени природним гасом, те да престане са издавањем грађевинских дозвола за објекте колективног становања који користе електроблокове за етажно гријање, што би требало повећати број наших корисника - каже Крајишник.

Према његовим ријечима, општина Источна Илиџа основала је предузеће "Топлане", а према локацијским условима инвеститори се усмјеравају на загријавање објеката путем даљинског гријања или изградње појединачних гасних котловница.

Што се тиче развојних планова, Крајишник је рекао да је начин организовања и обављања енергетских дјелатности у сектору природног гаса уређен Законом о гасу Републике Српске, којим су утврђене и надлежности Регулаторне комисије за енергетику која издаје дозволе за обављање појединих дјелатности и одобрава тарифе за цијену транспорта, дистрибуције и снабдијевања природним гасом.

- Као резултат активности друштва у промоцији гаса као еколошки и цјеновно прихватљивог енергента инсистирамо код надлежних општинских органа да дође до промјене ставова везаних за проблематику кориштења електричне енергије за загријавање - рекао је Крајишник.

Он је истакао да у наредном периоду планирају активности на реализацији развојних пројеката ван постојећег дистрибутивног подручја, као што су Пале, Јахорина, Власеница и Шековићи.

Крајишник сматра да се уз претходну израду елабората о економској оправданости улагања у овим мјестима са релативно мањим средствима може кренути у гасификацију.