latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:48 ⇒ 12:52 | Аутор: РТРС

Брошура о подршци женама у постпорођајном периоду

У организацији Центра за едукацју у промоцију здравог живота "ЕКО-ЕХО" Бањалука представњена је брошура о подршци женама у постпорођајном периоду.
Представљена брошура - Фото: РТРС
Представљена брошураФото: РТРС

Ова брошура носи назив "Модели подршке и третмана за жене у постпарталном периоду".

Приручник настао је као резултат једногодишњег пројекта чији је циљ пружање психолошке помоћи женама у постпорођајном периоду.

Публикација обухвата основне информације о репродуктивном менталном здрављу, третману постпорођајне депресије, примјере добре праксе у нефармаколошком третману жена у постпорођајном период, те искуства мајки које су доживјеле неке од психолошких сметњи у овом осјетљивом животном раздобљу.

Татјана Прерадовић Сјеница, ауторка брошуре, психолог и психотерапеут, у свом излагању на промоцији подсјетила је да је много стигме и погрешних увјерења у друштву када је ријеч о постпорођајној депресији.

- Управо због бројних предрасуда многе жене никада не потраже помоћ, а то доводи до трајних посљедица по здравље и мајке и дјетета. Једна од пет жена ће доживјети промјене у домену менталног здравља у перинаталном периоду - истиче ауторка.

Иначе, истраживање спроведено у бањалучким здравственим установама показало је да је скоро 20% мајки у ризику од постпорођајне депресије, што се подудара са глобалним показатељима.

- Осим у здравственим установама гдје смо вршили пробни скрининг менталног здравља жена у перинаталном периоду, такође смо провели и онлине истраживање у којем су учествовале жене из цијеле БиХ, а ти резултати још више забрињавају - навели су из Удружења "ЕКО-ЕХО".

Израда брошуре која је данас промовисана подржана је кроз Пројекат менталног здравља у Босни и Херцеговини који подржава Влада Швајцарске, а проводи Асоцијација XY, у партнерству с ентитетским министарствима здравља.