latinica  ћирилица
26/02/2021 |  12:53 ⇒ 12:56 | Аутор: СРНА

Грачаница: Протест због притварања осморице српских младића

Испред станице полиције у Грачаници данас је тридесетак ученика Економско-трговинске школе и Гимназије из Лапљег Села одржало миран протест, тражећи да осморица српских младића, којима је, због учешћа у тучи, одређен притвор до мјесец дана, одмах буду пуштена на слободу.
Протест Срба у Грачаници - Фото: СРНА
Протест Срба у ГрачанициФото: СРНА

Уз повике "Не дамо браћу!", "Правда за браћу!" и пароле подршке, средњошколци су од правосудних органа, те посебно од једног од родитеља вршњака који су учествовали у тучи затражили да се српским младићима омогући да се бране са слободе.

Једна од ученица Економско-трговинске школе рекла је за Срну да вршњаци ухапшених средњошколаца неће одустати од окупљања и протеста јер знају да њихови другови из разреда и они који су прије годину дана завршили школу јесу одговорни, али нису заслужили да буду притворени и да кривично одговарају.

- Сви смо згрожени и сви осуђујемо тај случај, али нашим друговима, уколико не буду пуштени на слободу, биће онемогућено даље школовање и управо зато тражимо да буду на слободи - навела је она.

Миодраг Костић, мјештанин Грачанице, револтирано каже да уз дјецу одговорност сносе политичари који су преурањеним изјавама само подгријали жељу Приштине да се међу Србе убаци зло.

- Албанци се овоме радују, док наша дјеца, њихове породице и сви ми тугујемо и страхујемо да ће ухапшени младићи у притворским центрима бити изложени тортурама и да ће за цијели живот трпити посљедице - навео је он.

Данас се окупило мање средњошколаца јер је Косовска полицијска служба издала наредбу о забрани окупљања, те запријетила да ће против родитеља малољетника бити поднесене прекршајне пријаве због непоштовања епидемиолошких мјера.