latinica  ћирилица
26/02/2021 |  13:16 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Отворен Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији

Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији отворен је данас у Градишци с циљем стварања услова за унапређење пословања дрвопрерађивачких компанија на подручју овог града, али и из Српца, Лакташа и Козарске Дубице.
Градишка: Рајчевић - Петричевић - Фото: СРНА
Градишка: Рајчевић - ПетричевићФото: СРНА

Отварању су присуствовали министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић, министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић, градоначелник Градишке Зоран Аџић и шеф Регионалне канцеларије Делегације ЕУ у Бањалуци Стефано Донати.

Рајчевић је нагласио да нема успјешне науке без сарадње са привредом, а ни развијене привреде без кориштења научноистраживачких потенцијала, те да ресорно министарство подржава пројекте који иду у том смијеру.

Он је честитао градоначелнику Аџићу и његовим партнерима који су радили на реализацији пројекта.

Рејчевић је рекао да ће новоотворени Центар бити мјесто окупљања и стварања, те да ће у његове активности бити укључени градска администрација, Техничка школа Градишка и осам привредних субјеката.

- Министарство снажно заговара овакав модел, јер мислимо да кориштењем потенцијала овог центра може доћи до напретка у научноистраживачком раду и привредној активности. Овај модел ћемо покушати да примијенимо и у осталим регијама Републике Српске - истакао је Рајчевић.

Аџић је рекао да је Центар отворен у оквиру пројекта "Градишка - град дрвета" с циљем да дрвопрерађивачким предузећима пружи нове технологије и моделе производа.

Он је истакао се стварају услови да Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији запосли младе који ће креирати нове производе за предузећа из ове области, а да ће прототипи тих модела производа бити израђивани у сарадњи са Техничком школом и предузећем "Бор" из Градишке.

Аџић је навео да је градишка Техничка школа од 2017. почела са увођењем дуалног образовања, увођењем занимања ЦНЦ техничара, техничара мехатронике и информационих технологија, те да би од наредне школске године прва у Републици Српској требала да уведе и занимање техничар роботике.

- Све ово радимо јер нашим малим и средњим предузећима желимо да приближимо нове технологије и да запошљавамо младе људе - истакао је Аџић.

Донати је рекао да је кроз пројекат "ЕУ фор бизнис", ЕУ у сарадњи са организацијом ГИЗ, обезбиједила бесповратна средстава од 4,2 милиона евра за извозно оријентисана мала и средња предузећа у БиХ.

Он је додао да је ЕУ и у пројекту "Градишка-град дрвета", чија је вриједност око 350.000 евра, учествовала са грантом од 285.000 евра с циљем да се повећа конкурентност извозно оријентисаних предузећа у дрвопрерађивачкој индустрији, те да се обезбиједе нова радна мјеста за младе и њихов останак у својој земљи.

Донати је навео да ће ЕУ кроз нови пројекат са 13 милиона евра наставити да подржава извозно оријантисана предузећа у БиХ, како би се утицало на негативне ефекте пандемије вируса корона.

Центар за истраживање и развој у дрвопрерађивачкој индустрији нудиће бројне услуге у области пословног развоја за дрвопрерађиваче, а вршиће и обуку запослених у тим предузећима, те помагати младим људима у стицању нових радних вјештина и знања.

Пројекат реализује Градска управа у сарадњи са Техничком школом Градишка и градишким предузећем за производњу столова и столица "Бор".