latinica  ћирилица
26/02/2021 |  14:27 ⇒ 14:52 | Аутор: РТРС

Додик: Судбина БиХ зависиће од наредних избора (ВИДЕО)

Предсјдник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас да неспособност Федерације БиХ да формира Владу говори о политичком амбијенту који долази с те стране.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

Према његовим ријечима, основни циљ је на том плану прича о реформама изборног законодавства.

- Ми смо формирали екипу стручњака за ту област и артикулисаћемо свој став. Наравно, чекамо судбину разговора у ФБиХ у вези са избором чланова Предсједништва БиХ, а наш став остаје исти – Република Српска остаје при томе да се у њој на директним изборима бира српски члан Предсједништва. Дакле, Српска ће бирати свог члана и не можемо прихватити приједлоге да то он буде биран у парламенту или на други начин - поручио је Додик, који је и српски и предсједавајући члан Предсједништва БиХ.

Он је поновио да Српска није укључена у разговоре о томе како ће се тамо бирати чланови Предсједништва.

- Тамо је речено да ФБиХ у овом тренутку на том плану бира Бошњака и Хрвата. И они требају дати рјешења у том смислу. Да ли ће успјети, не знам, али од тог рјешења зависе и друге интервенције у изборно законодавство. Ми желимо бити дио оних који ће допринијети да то законодавство буде транспарентно, јасно и онемогући спекулације, па и везано за избор ЦИК-а и много чега - рекао је Додик на конференцији за новинаре након сједница Извршног комитет СНСД-а.

Он је навео да СНСД очекује да се отвори питање одговорности ЦИК-а БиХ за штете нанесене у изборном процесу.

- Сматрамо да чланови ЦИК-а треба да буду смијењени, поднесу оставке и дају шансу да се у легитимном процесу изабере нова ЦИК која ће бити одговорна за спровођење избора који ће бити веома деликатни - навео је Додик.

Додао је да ће од избора наредне године зависити судбина и БиХ.

- Ако се Бошњаци и Хрвати договоре о рјешењу у ФБиХ, створиће се услови да разговарамо о другим елементима модификовања изборног законодавства. Ми ћемо предложити да мандат припадне странци без преференцијалних процедура јер се показало да је то највећи основ политичке корупције у БиХ. Наравно, посланици су важни, али партије предлажу те људе - рекао је Додик.

Када је ријеч о уређивању процедуре гласања, Додик је рекао да је циљ да све у том смислу буде транспарентно и да се онемогуће било какве спекулације на изборним мјестима.

- Ми смо да се уведе та методологија, али не и за дигитални процес гласања који се као спекулативан показао и у САД, иако оне важе за земљу са највећом демократијом у свијету - рекао је Додик.