latinica  ћирилица
26/02/2021 |  14:47 | Аутор: СРНА

"Нема промјене Устава без договора Српске и ФБиХ" (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да свака промјена уставне материје у БиХ подразумијева претходни споразум страна у Дејтонском споразуму, а то примарно значи Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.
Милорад Додик - Фото: СРНА
Милорад ДодикФото: СРНА

- Када се ми договоримо, онда се може ићи у расправу. Никакве друге инцијативе нису предвиђене, нити ћемо ми бити у томе - рекао је Додик новинарима у Бањалуци, коментаришући иницијативу коју је неколико организација из региона упутило ОХР-у а у вези промјене Устава БиХ.

Додик је напоменуо да ОХР није надлежан за ово питање, те да је незаконити рад високих представника ишао за тим да наметне законе, а онда прибави сагласност локалних парламената да те законе потврде.

- Високи представник је само надлежан за Анекс 10 Дејтонског споразума и ништа више. Чак ни Педи Ешдаун није смио ући у уставну материју Устава БиХ. Они су то заобилазно нешто мијењали, али није смио да уђе у интервенцију јер то није била његова надлежност - објаснио је Додик.

Додик је навео да падају у воду сва велика очекивања да ће сада међународна заједница "то нешто поравнати и како ће елиминисати Републику Српску".

- То није одрживо. Ми хоћемо дијалог, али имамо своје јасне ставове. Ти јасни ставови многе нарвирају, али ми тражимо да се све преиспита ако желе да разговарамо о уставним промјенама. У Уставу нема војске, нема Суда БиХ, нема индиректних опорезивања, нема обавјештајне службе, те много чега, што ови предлагачи желе да обухвате у Уставу и тиме заврше једну фазу преваре коју су овдје свјесно планирали да спроведу у БиХ. Наравно да ћемо ми то веома поносно одбити - поручио је Додик.

Додик је у име Републике Српске захвалио судији Окружног суда у Бањалуци Милану Благојевићу који је одбио примијену Закон о привременој забрани располагања државном имовином који је наметнуо високи представник у БиХ.

- Требали смо храбре судије који ће се тако понашати. Али, ОХР је и направио систем судија и тужилаца онакакв какав њима одговора. Ја се и име Републике Српске захваљујем Благојевићу за храброст и правичну одлуку да закон не примијени - рекао је Додик.

Он је објаснио да закон није ваљан, да није донесен у процедури, те да представља само блефирање високих представника, због чега би било нормално да сваки озбиљан суд и судија то одбију.