latinica  ћирилица
26/02/2021 |  15:39 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Цицовић: Одговор на западнополитичке притиске на Српску

Шеф Представништва Републике Српске у Београду Млађен Цицовић истакао је да трибина "Република Српска пред новим изазовима", уз учешће уважених гостију из Србије, Српске и свијета, представља вриједан одговор, не на западнополитичке притиске на Српску, него на питања "која сами себи постављамо за вријеме и послије свих тих притисака".
Млађен Цицовић (фото: UNS) -
Млађен Цицовић (фото: UNS)

Обраћајући се на скупу уприличеном у прес-центру Удружења новинара Србије поводом 9. јануара - Дана Републике и 28. фебруара дана доношења првог Устава Републике Српске, Цицовић је изразио увјерење да ће научни приступ помоћи да одговори српске политике на разне изазове буду добри и коректни.

- Вјерујем да ће научни приступ у сагледавању нових изазова, који пред Републиком Српском стоје на врху нагомиланих старих питања постављаних послије говора, писања и дјеловања чији је циљ увијек био рушење или бар умањење значаја Републике Српске, у доброј мјери помоћи да и убудуће одговори српске политике буду добри и коректни, иако не увијек дјелотворни - рекао је Цицовић.

Он је навео да ће бити обрађено доста подтема кроз излагања учесника ове трибине у свјетлу информације да је нова америчка администрација већ првих седмица мандата најавила ангажовање на Балкану као један од својих спољнополитичких приоритета.

Цицовић је напоменуо и да је високи представник у БиХ Валентин Инцко појачао притиске на руководство Републике Српске, без сагласности руског амбасадора у Савјету за спровођење мира /ПИК/, те подсјетио на ставове од Сарајева и Бисела до САД и могуће најаве нових обојених револуција.

Он је најавио да ће бити ријечи и о значају Републике Српске у очувању мира и јединства Срба на Балкану, као и о увјерењу да је вријеме за дјеловање, те о односу геополитичке равнотеже и Републике Српске и сталних покушаја рушења и одбране Устава.

Цицовић је подсјетио да трибином "Република Српска пред новим изазовима" Представништво почиње у Београду обиљежавање значајних датума, 9. јануара Дана Републике уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.

Он је напоменуо да ће обиљежавање бити настављено, у складу са условима прописане заштите од вируса корона, специфичним ТВ пријемом, односно колажном емисијом у недјељу, 28. фебруара, у 20.00 часова на другом програму Радио-телевизије Србије и на првом програму Радио-телевизије Републике Српске.

Емисија ће бити приказана на програмима још 41 локалне и регионалне телевизије у Србији - од Суботице до Димитровграда, од Ужица до Вршца, у терминима према програмској шеми тих телевизија.

Организатори трибине су Представништво Републике Српске у Србији и информативно-политички портал "Све о Српској".

Трибина је уприличена у оквиру прославе у Србији 9. јануара Дана Републике уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.

Република Српска обиљежава 9. јануар као дан Републике јер је тог датума 1992. године основана у Сарајеву под првобитним називом Српска Република БиХ, а тадашња Скупштина српског народа у БиХ донијела је Декларацију о проглашењу Републике српског народа Босне и Херцеговине.

Први Устав донесен је 28. фебруара 1992. године под називом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.