latinica  ћирилица
26/02/2021 |  17:33 ⇒ 17:34 | Аутор: СРНА

Танасковић: Плански радити на утврђивању страдања Срба у БиХ

Српски дипломата и оријенталиста Дарко Танасковић истакао је значај досадашњег, а посебно будућег организованог и планског рада на утврђивању страдања српског становишта током рата у БиХ од 1992. до 1995. године, да би се у свијету промијенила лоша слика о Србима.
Дарко Танасковић - Фото: РТРС
Дарко ТанасковићФото: РТРС

Танасковић је на трибини "Република Српска пред новим изазовима", коју је у Београду организовало Представништво Републике Српске, истакао да је непосредни и трајни приоритет аргументовано оспоравање бошњачког виктимизационог дискурса, што је постало стални наступ Бошњака, уз помоћ из иностранства.

Он је оцијенио изузетно битним аргументовано и документовано утврђивање размјера страдања српског народа током рата у БиХ, те истакао значај рада Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Танасковић је рекао да се тако стварају предуслови за успостављање уравнотежене и реалне слике трагичног грађанског рата и борбе за територије, са елементима вјерског сукоба који се десио у БиХ, гдје су све стране имале сразмјерно велике губитке и биле изложене вишеструким страдањима.

Он додаје да се, са друге стране, самим тим чином релативизује и обеснажује бошњачки стереотипни виктимизацион дискурс, који је константа њихове политичке платформе пред међународном заједницом, уобличене и издашно промовисана у активном садејству са дијеловима те заједнице.

- Стварање реалне слике о жртвама и страдањима током рата у БиХ и критичко разобличавање бошњачког виктимизационог дискурса допринеће постепеном удаљавању од данас на Западу још увек претежно `политички коректне` интерпретације рата као српске агресије на БиХ - сматра Танасковић.

Да би разбијање ове тенденциозно и методично стваране представе било успјешно, неопходно је, оцјењује Танасковић, дјеловати бар исто онолико систематично, стручно и у сваком погледу квалитетно колико је то својствено антисрпском домаћем и међународном инжењерингу и пропаганди, а пожељно би било достићи и више стандарде.

Он напомиње да искуство из рада двије независне међународне комисије - за страдање Срба у Сарајеву у периоду од 1991. до 1995. године и за страдање припадника свих народа у Сребреници, које је 2019. године формирала Влада Републике Српске, показује да је, упркос многобројним тешкоћама и препрекама, могуће нешто и остварити.

- Могуће је остварити дјелотворну сарадњу са угледним страним експертима и омогућити им да, уз очување пуне интелектуалне независности, дејствују као изнутра хомогени тим - рекао је он.

Танасковић наглашава да Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица, иако без много искуства, посједује људске, стручне и организационе потенцијале да успјешно обави изузетно комплексан задатак институционалног, информативног и техничког праћења, као и логистичког обезбјеђивања услова за несметан рад двије комисије, уз недовођење у питање њихове пуне аутономности у раду и закључивању.

- Резултати рада ових комисија који још нису представљени ни домаћој, ни страној јавности, а надам се да ће ускоро бити, никако не би смели да буде неки инцидент - рекао је Танасковић, те подсјетио да закључци само комисије о страдању Срба у Сарајеву, чији је члан био, садрже 1.200 страница изузетно документованих у којима је све чињенично потврђено.

Он је додао да је од почетка став те комисије за Сарајево био да су у том граду и у БиХ страдали припадници свих народа, али да једино страдање Срба није адекватно документовано.

Танасковић је рекао да ове резултате Комисија требати презентовати и у земљи и у иностранству, те истакао значај успостављања контаката Републичког центра за истраживање рата и редовне сарадње са сличним установама и компетентним појединцима у иностранству.

Он је рекао да овај центар, чији су потенцијали велики, пружа наду да ће и Бањалука постати један од свјетских референтних центара за утврђивање истинске стварности у БиХ и стварне природе рата и онога што се догађало.

- Без обзира на све срачунато фабриковане предрасуде према научним и стручним институцијама Републике Српске, занимања и спремности за такву сарадњу има. Неки показатељи говоре да ће их бити све више, чак и на странама где се то не би очекивало - истакао је Танасковић, некадашњи амбасадор Србије при Унеску, као и бивши амбасадор Србије у Турској, Ватикану и Азербејџану.

Према његовим ријечима, у свијету је оформљена једна слика о догађајима у БиХ, која је добила ореол "политичке коректности", али када се то једнострано виђење понавља, појављују се они којима је дозлогрдило да њихово научно достојанство буде вријеђано таквом једнобојном пројекцијом.

Он каже да свијету има све више самосталних научника и истраживача и истиче да Српска тим људима мора да понуди адекватан материјал из прве руке, како би могли да уђу у битку која ће у будућности имати реалнији изглед на успјех.

Танасковић је рекао да не мисли да ће бити могуће спровести неке методе против Републике Српске као прије 25 година, с обзиром на то да су се у свијету околности промијениле.

Он је подсјетио на извјештај о кризи у БиХ бившег високог представника у БиХ Карла Билта за Европски савјет за спољне послове, гдје је извукао тезу да су рјешења за Дејтон у БиХ ближе рјешењима за Белгију, него Кипар, што значи да је дошло до унутрашњег сукоба и да није ријеч о агресији као у случају Кипра.

Организатори трибине су Представништво Републике Српске у Србији и портал "Све о Српској".

Трибина је уприличена у оквиру прославе у Србији, 9. јануара Дана Републике уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.