latinica  ћирилица
26/02/2021 |  17:58 ⇒ 19:35 | Аутор: СРНА

Мејер: Српска да размисли о референдуму о статусу

Амерички стручњак за Балкан Стивен Мејер изјавио је да је вријеме да Република Српска размисли о организовању референдума о својој будућности и самоопредјељењу, као и да БиХ и даље неће бити ништа друго до фиктивна држава, што је одувијек и била.
Стивен Мејер - Фото: РТРС
Стивен МејерФото: РТРС

- Вријеме је да признамо реалност. Америка ће се држати мита о БиХ, али вријеме је за лидере БиХ да преузму другачији курс, посебно за лидере Републике Српске да поразмисле о организовању референдума у будућности - рекао је Мејер.

Он је у видео-обраћању на трибини "Република Српска пред новим изазовима", коју је у Београду организовало Представништво Републике Српске, навео да би на том референдуму биле понуђене опције - да ли становништво Српске подржава независност, интегрисање са Србијом или опстанак Српске у оквиру БиХ.

- То је право на самоопредјељење. Власт у Бањалуци би требала да испита могућност шта народ жели. Такође, предлажем да законодавно тијело Републике Српске усвоји закон којим ће високог представника сматрати непостојећим. Он је дио историје и није више неопходан, као ни Савјет за примјену мира /ПИК/ - истакао је Мејер.

Мејер је оцијенио да на Балкану тренутно влада највећа напетост још од времена ратова деведесетих година прошлог вијека, што је посљедица комбинације врло лоше западне политике, посебно из САД, немогућности да се превазиђу етничка питања и неуспјеха руководстава у великом дијелу региона са изузетком /српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ/ Милорада Додика.

Он мисли да, осим Додика, лидери у региону нису снажни, те да нема оних који ће донијети неопходне одлуке, које су некада тешке.

Мејер сматра да политика Дејтона не узима у обзир интересе региона, већ САД и Западне Европе, те да Америка никада није разумјела природу етничког сукоба у региону.

Он је рекао да земље у региону не требају да размишљају толико шта о њима мисли Америка или Европа, већ морају да мисле о сопственим интересима и почну да дјелују у властитом интересу.

- Морате да имате снажне руководиоце. Тренутно нико не поштује руководства на Балкану. Додика се плаше и не воле га зато што се он врло често противи. Не кажем ово зато што дугујем било шта Додику, него зато што ми се допада његов начин руковођења - навео је Мејер.

Када је ријеч о Србији, Мејер сматра да ће САД наставити да траже признање /самопроглашеног/ Косова, као што ће наставити да се противе Републици Српској и залажу за јединствену БиХ јер за Америку није битно да ли људи који у њој живе желе јединствену земљу.

- Став САД према БиХ је да треба да буде уједињена држава, затим да Србија мора да призна независност Косова и противиће се везама Србије са Русијом и Кином - рекао је Мејер.

Одговарајући на питање како треба да одговоре Република Српска и земље Балкана, Мејер сматра да би највећа грешка била да земље региона и Српска сувише озбиљно схвате САД и додаје да требају да почну да дјелују у свом властитом интересу.

Мејер оцјењује да Балкан неће бити главни приоритет током мандата нове администрације америчког предсједника Џозефа Бајдена, али подсјећа да се главна америчка политика према региону неће промијенити и да се углавном ради о америчким интересима.

- Зато ће Вашингтон и даље форсирати НАТО и интеграције у ЕУ, инсистирати да Балкан буде што даље од Русије, Кине или Ирана и да ће више бити заинтересован за Русију и Кину - каже Мејер.

Он наводи да су САД сада подијељене више него икада, као и да никада нису пребољеле крај Хладног рата, за разлику од Русије.

Организатор трибине је Представништво Републике Српске у Србији и портал "Све о Српској".

Трибина је уприличена у оквиру прославе 9. јануара - Дана Републике Српске, у Србији уз обиљежавање 28. фебруара, дана у којем је усвојен први Устав Републике Српске.