latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:14 | Аутор: СРНА

Хрватска: Од понедјељка попуштање мјера

Национални штаб цивилне заштите Хрватске објавио је данас шест одлука које се односе на попуштање мјера од понедјељка, 1. марта, а које, између осталог, предвиђају отварање тераса кафића и радно вријеме од 6.00 до 22.00 часа.
Загреб (Фото: nacional.hr) -
Загреб (Фото: nacional.hr)

Шеф Штаба и потпредсједник Владе Давор Божиновић рекао је на конференцији за новинаре да гости могу бити послуживани на терасама, али само на отвореним дијеловима објеката, док се преграде морају уклонити како би ваздух могао да циркулише.

Столови и даље морају бити међусобно удаљени три метра како би се обезбиједило растојање међу гостима за различитим столовима од минимално метар и по, а није допуштено пуштање музике како гости не би гласно причали и тако повећавали ризик од заразе.

Приликом уласка у затворени дио угоститељског објекта, који је допуштен само ради кориштења тоалета, неопходно је носити маску.

Када је ријеч о спорту, допуштени су само тренинзи без контаката међу спортистима, дворане се морају редовно провјетравати, а у тим спортским објектима једно лице може заузимати 20 метара квадратних.

Тренинзи групних спортова, попут фудбала и кошарке, могу се одржавати, али само тако да се ради на кондицији и вјештинама које не укључују међусобни контакт, односно може се тренирати, али без утакмица у којима долази до контакта.

Директор Хрватског завода за јавно здравство Крунослав Цапак рекао је да ће данас бити објављена нова упутства о тестирању и карантину, који ће за све бити враћен на 14 дана, умјесто 10 досадашњих.