latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:19 ⇒ 20:03 | Аутор: РТРС

Дан Светог Симеона Мироточивог у сјећање на Стефана Немању (ВИДЕО)

Српска православна црква и цркве које се придржавају јулијанског календара обиљежавају Дан Светог Симеона Мироточивог, односно Стефана Немање.
Стефан Немања - Фото: РТРС
Стефан НемањаФото: РТРС

Стефан Немања био је оснивач династије Немањићa која је владала српским земљама више од два вијека. На данашњи дан 1.199. године Стефан Немања се упокојио у Хиландару.

Стефан Немања био је велики владар српског народа, ујединитељ српских земаља, творац независне српске државе. Он је успио је да прошири тадашњу српску државу и активно се борио против богумила и јеретика, штитећи православље.

- Оно по чему је највише познат са стратешког положаја су његова освајања и обнављања одређених области, тако је обновио своју дједовину Зету, гдје је и рођен. Затим су његова освајања ишла ка долини Мораве, учврстио је српску власт на подручју Косова и Метохије, данашње сјеверне Албаније. Правац експанзије државе био је према Нишу и Скопљу - рекао је историчар Дејан Дошлић.

Стефан Немања је, по мишљењу многих, био један од родоначелника Српске православне цркве, јер је православље успоставио као државну религију. У позним годинама, након што је предао власт, Стефан Немања се замонашио и добио име Симеон.

- Замонашио се у својој најважнијој задужбини манастиру Студеница. Ту се замонашила и његова супруга, док је Немања отишао код свог сина у Свету Гору и ту су, како касније његов биограф пише, на мјесту које је било ловиште подигли манастир Хиландар, као најзначајнији српски манастир - подсјетио је Дошлић.

Стефан Немања, односно Симеон Мироточиви, највећи траг у српском народу оставио је кроз ктиторско дјеловање.

Његова прва задужбина је манастир Светог Николе код Куршумлије.

Као помен на једног од највећих српских владара и зачетника светородне династије Немањића, у центру Бањалуке, 2014. године постављен је споменик Стефана Немање. А од ове године, споменик посвећен њему краси и Београд.