latinica  ћирилица
26/02/2021 |  18:23 ⇒ 19:58 | Аутор: РТРС

Делегација УКЦ-а Србије у УКЦ-у Српске: Наставак и проширење добре сарадње (ВИДЕО)

УКЦ Србије и УКЦ Републике Српске јачају сарадњу у свим областима. Медицински стручњаци из Србије данас су у Бањалуци одржали предавање о искуствима с вирусом корона, те вакцинама против ковида-19.
Делегација УКЦ-а Србије са директором Ђајићем - Фото: СРНА
Делегација УКЦ-а Србије са директором ЂајићемФото: СРНА

"Сарс-Ковид 2 Шта се питамо послије годину дана пандемије" назив је предавања које је вирусолог Ана Банко одржала здравственим радницима Српске. Ковид је већ годину дана са нама и једино заједничким дјеловањем више медицинских области и заједничком сарадњом можемо му се супротставити, каже Банко.

- Сумираћемо све о Сарс Ковид 2 вирусу, прије свега изазпвима пред нама. Ја као вируасолог прије свега о самом процесу вакцинације и контраверзама око самог процеса вакцинације - истакла је Ана Банко, вирусолог Института за микробиологију и имунологију Медицинског факултета у Београду.

Сарадња УКЦ-а Републике Српске као центра здравственог система Српске и УКЦ-а Србије као кичме здравственог система Србије траје годинама.

- Долазим годинама да заједно са колегама ОРЛ оперише. Сада је ситуација око ковида таква да смо прилагодили своју сарадњу - нагласио је Јовица Миловановић, замјеник генералног директора УКЦ Србије.

Генерални директор Универзитетског клиничког центра Републике Српске Владо Ђајић захвалио је данас свим здравственим радницима Србије за допринос развоју здравственом систему Српске и у лијечењу пацијената, као и у едукацији домаћег кадра.

- Захваљујем љекарима из Србије који су својим дјеловањем допринијели развоју здравственог система Српске. Колега је данас имао и операцију - поручио је Ђајић.

Делегација из Београда посјетила је УКЦ Српске ради још чвршће сарадње. Еминентни стручњаци из Београда представили су своја, али и искуства свјетских стручњака из својих области.