latinica  ћирилица
26/02/2021 |  21:11 | Аутор: СРНА

Студенти упознати о научним достигнућима Српске и Србије

На Златибору је у оквиру програма конференције студената Српске и Србије одржано предавање привредника чије је дјеловање уско везано за техничке науке, те професора са Факултета техничких наука у Новом Саду о научним достигнућима Српске и Србије.
Златибор - конференција - Фото: СРНА
Златибор - конференцијаФото: СРНА

Извршни директор за операције у компанији "Технички ремонт" у Братунцу Здравко Стевановић рекао је да су се одазвали позиву студената и припремили презентацију компаније и производа.

- Циљ наше презентације је да покажемо студентима да је могуће и у Републици Српској и Србији осмислити, пројектовати, произвести неки производ који се нигдје не производи у свијету. Наша компанија има широку лепезу производа који су осмишљени, дизајнирани, пројектовани и произведени код нас, то су возило "деспот", пиштољ "вампир", машине за деминирање, линије за производњу муниције - истакао је Стевановић.

Он је навео да има простора за рад и да не треба напуштати Републику Српску и да се може са производима из Српске наступати на међународним сајмовима.

Момчило Матијашевић из Нафтне индустрије Србије рекао је да је на предавању говорио о акцидентним ситуацијама у транспорту опасне робе, прије свега, у друмском транспорту и указао на све могуће опасности.

- Акцидентне ситуације у транспорту опасне робе повлаче огромну материјалну штету, а пре свега људске животе. То се дешава на складиштима, у самом транспорту и присутно је због лоше опреме, лошег односа према том послу и због недостатка знања - навео је Матијашевић.

Он је додао да су изузетно значајни овакви скупови и да представљају велику корист за друштво, за Србију, за Републику Српску.

Сутра ће конференција бити посвећена темама у којима ће главни акценат бити стављен на младе и њихову улогу у раду и развоју Републике Српске и Србије за вријеме и након завршетка студија. Присуство на другом дану потврдили су доктори Даница Грујичић и Бранимир Несторовић.

У недељу, 28. фебруара биће сумирање активности из претходних дана и дискусија учесника конференције.