latinica  ћирилица
26/02/2021 |  22:21 | Аутор: СРНА

Зворник: Чувати успомену на светородну лозу Немањића

Светосимеонска академија, у част Стефана Немање - творца српске државе, који се замонашио и потом постао Свети Симеон Мироточиви, одржана је вечерас у Зворнику.
Зворник - Светосимеонска академија - Фото: СРНА
Зворник - Светосимеонска академијаФото: СРНА

Зворнички протојереј ставрофор Видоје Лукић је, говорећи о животном путу и дјелу Стефана Немање, рекао да је као свештеник срећан да се у Зворнику, осим Светосавске, већ 22 године одржава Светосимеонска академија, чији је циљ чување успомене на родоначелника светородне лозе Немањића.

- Када би се запутили на извориште српске државности, писмености, наше умјетности и културе у најширем могућем погледу, свакако да би нас тај пут од Рибнице, надомак Подгорице, преко Студенице, Милешеве, манастира Хиландара, довео до наших коријена и извора одакле црпимо своју снагу и све оно што је позитивно у погледу и државности и писмености и културе - подсјетио је свештеник Лукић.

Истичући да је Стефан Немања путоказ свима - од обичног човјека, просвјетара, државника, свештеник Лукић је рекао да се на врхунцу своје владарске моћи, када је ослободио своју отаџбину и утврдио границе државе, замонашио и посветио Богу, те тако у смирењу и покајању показао пут ка спасењу.

- Свако од нас може у Стефану Немањи тражити узор јер је био добар државник, градитељ, неимар. Господ га је просветио да би као најсвјетлија звијезада свијетлио свима нама - рекао је свештеник Лукић.

Предсједник зворничког Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ "Просвјета" Раде Перић рекао је да је Стефан Немања најзначанија личност у историји српског народа јер је први заокружио српске земље, језик и цркву са својим сином Растком Немањићем, односно Светим Савом.

Перић је рекао да је, поводом Светосимеонске академије, расписан наградни конкурс посвећен Стефану Немањи, односно Светом Симеону Мироточивом, на којем су учествовали ученици са својим литерарним, прозним, ликовним и фото радовима, као и најљепшим ћириличним рукописом.

- Добили смо око 200 радова од ученика из готово свих школа из Републике Српске, Србије, Црне Горе, Швајцарске, Њемачке, Аустрије и других земаља, од којих су многи изузетног квалитета - рекао је Перић и додао да је организована и изложба тих радова, која ће бити отворена наредних седам дана.

На Академији је додијељена награда СПКД "Просвјета" за најбољу књигу у 2020. години у Зворнику - "Пинк Пантери", зворничког аутора Небојше Сајића, који тренутно живи у САД.

- Прије десетак година установили смо награду "Просвјете" за најбољу књигу зворничких аутора, која изађе у издању СПКД "Просвјета" - рекао је Перић и додао да је то већ постала традиција.

Директор зворничке Издавачке куће "АсОглас" Дејан Спасојевић рекао је да је књига "Пинк Пантери" зворничког аутора Небојше Сајића продата у 10.000 примјерака, у пет земаља.

На Светосимеонској академији су драмско-рецитаторски програм извели ученици Техничког школског центра из Зворника.

Организатори ове академије су Градски одбор СПКД "Просвјета", Црквена општина Зворник и "АсОглас", док је покровитељ град Зворник.