latinica  ћирилица
27/02/2021 |  09:47 ⇒ 15:29 | Аутор: СРНА

Кузмановић: Потребно донијети нови Устав

Предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић изјавио је Срни да је доношењем Устава Републике Српске 28. фебруара 1992. године заокружена државотворна тријада дефинитивног конституисања Српске и поручио да је потребно донијети нови Устав јер су двије трећине Устава промијењене.
Рајко Кузмановић - Фото: РТРС
Рајко КузмановићФото: РТРС

Кузмановић је рекао да су током протеклих 29 година донесена 124 амандмана на Устав Републике Српске, што значи да су двије трећина Устава промијењене.

"Мијењали су га овлаштени, али знатно више неовлаштени органи, установе и појединци, међу којима предњаче високи представници са 83 наметнута амандмана", рекао је Кузмановић.

Он је нагласио да је због тога крајње вријеме да престане било какав утицај међународне заједнице и да престане рад ОХР-а, те да се конститутивним народима у БиХ препусти рјешавање унурашњих политичких, економских, па и уставних питања.

Кузмановић је подсјетио да је било неколико покушаја институција Републике Српске да се мијења Устав, али су фактори политичког Сарајева то онемогућили.

- Било би добро да Народна скупштина Републике Српске покрене поступак промјене или доношења новог устава и да формира експертску групу за израду нацрта устава. Можда ће политичка клима бити боља, па да се донесе нови устав Српске - истакао је Кузмановић.

Он је рекао да формирање Републике Српске и доношење Устава представљају остваривање воље грађана да живе и раде у слободној и демократској државотворној јединици и да остварују пуну заштиту људских права и слобода, социјалну правду и владавину права.

- Садржај и вријеме доношења Устава Републике Српске из фебруара 1992. године неодољиво подсјећа на Сретењски устав Србије из 1835. године, јер су оба та акта израз државности и воље народа - рекао је Кузмановић.

Он је навео да Устав од 28. фебруара 1992. године представљао модерни, демократски и мирнодопски документ који је донесен прије избијања ратних сукоба у БиХ.

Према његовим ријечима, то је био трећи конститутивни акт Републике Српске, а први акт је била храбра и далекосежна одлука посланика српске провенијенције од 24. октобра 1991. године да се конституише Скупштина српског народа у БиХ, док је други важан државотворни акт био проглашење Републике Српске 9. јануара 1992. године.