latinica  ћирилица
27/02/2021 |  14:06 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

"Гастронаут" водич кроз домаћу кухињу Српске (ВИДЕО)

Иако нам је добро позната она стара изрека да пут до срца води преко стомака, чини се да је можемо примијенити на готово све односе, па тако и према домовини.
Гастономија - Фото: РТРС
ГастономијаФото: РТРС

Познато је да се у Српској једе укусна и квалитетна храна, те да је домаћа кухиња ризница правих гастрономских драгуља. Из тог разлога Туристичка организација Републике Српске припрема ново издање брошуре Гастронаут који је својеврстан водич кроз домаћу кухињу.

Уз укусне залогаје немогуће је изоставити и квалитетно вино, а вином се Република Српска може похвалити. Тако ће и винари Српске бити дио новог Гастронаута.

Туристичка организација Републике Српске дужи низ година сарађује са професором и куваром Предрагом Тошићем чији је циљ да популаризује домаћу кухињу, прво у нашим домовима, а онда и у ресторанима.

Српска је једна од ријетких крајева планете гдје и даље можете да једете органску и нетретирану храну, а управо овакве намирнице чине наша јела савршенима. Органско је у овом свијету луксуз.

Туристи, домаћи и страни, не остају имуни на наша традиционална јела. Велико истраживање Свјетске туристичке организације показало је да туристи најмање штеде на храни, зато је ово права прилика да засијамо у пуном сјају. Српска се и ове године може похвалити бројем посјета.

Препорука је да завирите у рецепте својих мајки или бака, и освјежите трпезу неким традиционалним јелом.