latinica  ћирилица
27/02/2021 |  15:54 ⇒ 15:54 | Аутор: СРНА

Оштрије мјере у неколико италијанских региона

Италијанска Влада појачала је рестрикције у пет од 20 региона у земљи да би сузбила ширење вируса корона док научници упозоравају на све ширу појаву нових, преносивијих сојева вируса корона.
Милано (Фото: Агенције) -
Милано (Фото: Агенције)

Италија је успоставила систем од четири боје, такозвани кодни систем /бијело, жуто, наранџасто и црвено/, што омогућава правилну примјену мјера у складу са нивоима инфекције, који се ревидирају сваке седмице.

Први пут од краја јануара два региона Басиликата и Молизе пребачена су у строжу црвену зону. То значи да барови и ресторани морају бити затворени, кретање је строго ограничено, а продавнице, осим прехрамбених, су затворене.

Три региона пребачена су из жуте у наранџасту зону - Ломбардија и Пијемонт, који се налазе гдје су богати сјеверни градови Милано и Торино, као и централни регион Марке.

У тим областима ресторани и барови су затворени, осим за услугу за понијети, а грађанима није дозвољено да напуштају своје градове осим у ванредним околностима, због посла или медицинских разлога.

Острво Сардинија први је регион који је уписан као бијела зона, са само минималним рестрикцијама.

Данашња одлука значи да ће од понедјељка, када ступа на снагу, два региона бити у црвеној зони, девет у наранџастој, осам у жутој и један у бијелој.

Министарство здравља јуче је саопштило да се број заражних повећава након што је регистровано 20.499 нових случајева инфекције, што је више у односу на 19.886 колико је било дан раније.

У посљедњих пет дана број нових случајева повећан је за 35 одсто у односу на исти период прошле седмице.

Италија је јуче пријавила 308 смртних исхода.

- Многа нова жаришта настала су због нових сојева вируса. Забринут сам због напредовања пандемије. Морамо бити на опрезу, не смијемо се опуштати и морамо снажно интервенисати тамо гдје треба - рекао је Ђани Реца, савјетник у Министарству здравља.

Осим регионалних рестрикција теретане су и даље затворене широм земље, а радно вријеме кафића и ресторана је ограничено. Очекује се да ће ове рестрикције остати и након Ускрса.

Министар културе Дарио Франческини, покушавајући да улије мало оптимизма, рекао је да Влада разматра отварање биоскопа и позоришта у "жутим" областима 27. марта