latinica  ћирилица
27/02/2021 |  17:38 ⇒ 19:11 | Аутор: СРНА

Поново ширење вируса у Њемачкој, доминира британски сој

Стручњаци у Њемачкој вјерују да ће инфекције вирусом корона ускоро достићи исти висок ниво као прије Божића, јер се заразније варијанте вируса и даље шире.
Берлин - Фото: архив
БерлинФото: архив

Такозвана стопа инциденције инфекција на 100.000 људи у једној седмици се попела за 1,2 поена на 63,8. Претходно је пала на 57,4, односно средином фебруара, са рекордних 197,6 два дана прије Божића.

Институт "Роберт Кох" пријавио је данас 9.762 нове инфекције и 369 смртних исхода.

Торстен Лер, стручњак за прогнозе у вези са вирусом корона, рекао је да би трећи талас који долази могао бити једнако лош као и други.

- Вјерујем да ћемо имати ситуацију као прије Божића - рекао је Лер са Универзитета Сарланд за ДПА, те додао да би стопа инциденције поново могла да достигне око 200 у априлу.

Лер је рекао да је ситуација погоршана због повећаних социјалних контаката и због ширења варијанте вируса корона која је први пут виђена у Британији. Око једне трећине позитивних случајева у Њемачкој сада се односи на ту варијанту.

Сматра се да је ова варијанта заразнија за 35 одсто, а према недавним британским истраживањима, овај вирус би могао да буде за 40 до 60 одсто смртоноснији.

Лер је навео да би се у будућности више од 90 случајева односило на британску варијанту, пошто би даља ублажавања ограничења требало да се догоде 7. марта, након што су школе постепено поново отворене овог мјесеца.

Влада намјерава да продужи ограничења путовања за подручја у коме су регистроване варијанте вируса до 17. марта, према информацијама медијске групе Функе.

Тренутно само њемачки грађани и одређене групе радника могу ући у земљу из подручја која се сматрају ризичним, што је резултирало појачаном контролом на чешкој и аустријској граници. Првобитно је планирано да мјере буду на снази до идуће седмице, наводи ДПА.

Министарство здравља Њемачке саопштило је да ће људи који улазе у Њемачку примити аутоматску поруку о прописима везаним за вирус корона.

У међувремену, Нијемци су спремни да се врате у нормалу упркос растућем броју заражених, а већина подржава увођење вакцина пасоша против ковида 19, који ће им омогућити да посјећују позоришта, теретане, спортске догађаје, а олакшаће и путовања, наводи ДПА.