latinica  ћирилица
27/02/2021 |  18:04 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

У Србију преко Хрватске без PCR теста (ВИДЕО)

Грађани Републике Српске и БиХ који пролазе кроз Хрватску могу директно и несметано да улазе у Србију, без негативног пи-си-ар теста. Са овом одлуком упозната је Гранична полиција на прелазима према Хрватској, а објављена је и на интернет страници Министарства иностраних послова Србије.
Гранични прелаз - Фото: РТРС
Гранични прелазФото: РТРС

Од пооштравања мјера против епидемије вируса корона, грађани Републике Српске и БиХ нерадо су користили транзит преко Хрватске до Србије због нејасноћа да ли ће им на граници бити тражен негативан PCR тест не старији од 48 часова.

- Од прошле седмице је поново несметан улазак у Србију и за држављане Републике Српске и БиХ који транзитирају кроз Хрватску и улазе преко граничних прелаза у Србију. Из Хрватске несметано могу ући. Увјерио сам се на граничном прелазу Бајаково да је то тако. Потпуно ми је јасно речено да нема ниједног проблема, да наши држављани могу несметано ући у Србију без посједовања PCR теста који није старији од 48 часова - наводи Млађен Цицовић, директор Представништва Репблике Српске у Београду.

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић, који је недавно боравио у Србији, несметано је прешао границу.

- У понедјељак 22. фебруара био сам на службеном путу и на граничном прелазу између Хрватске и Србије заиста није било никаквих проблема. Са српске стране грађани БиХ слободно могу да путују без теста и улазе слободно у Републику Србију. Такође, ни приликом поврата није било проблема, тако да приче које су се појавиле у претходном периоду, у којима се наводе случајеви да се грађани Српске, односно БиХ враћају са граничних прелаза између Хрватске и Србије, нису тачне - истиче Клокић.

Надлежни органи Србије појаснили су да PCR тест не треба да имају ни страни држављани који су у транзиту, возачи у међународном саобраћају уколико Србију напусте након 12 часова од уласка, дипломате и малољетници до 12 година уколико њихови родитељи, који нису држављани земаља региона, посједују негативан тест на вирус корона.