latinica  ћирилица
27/02/2021 |  20:26 ⇒ 28/02/2021 | 00:37 | Аутор: РТРС

Турковићева поново ради мимо става Српске: Позвала на обиљежавање 1. марта у ДКП

Министарка спољних послова БиХ Бисера Турковић упутила је инструкцију свим шефовима бх. дипломатско-конзуларних представништава о обиљежавању тзв. Дана независности у земљама пријема, свјесна чињенице да овај датум не само да није прихваћен у Републици Српској, него и вријеђа осјећања Срба и болан је подсјетник на почетак рата у БиХ, пише АТВ.
Бисера Турковић (Фото: @MID_RF) - Фото: Тwitter
Бисера Турковић (Фото: @MID_RF)Фото: Тwitter

Турковићева у инструкцији наводи да "1. март представља један од најважнијих датума у хиљадугодишњој историју БиХ", уз честитку тзв. Дана независности.

Подсјећамо, у Федерацији БиХ се 1. март обиљежава као тзв. Дан независности БиХ када су муслимани и Хрвати прогласили независну БиХ. Они су тада на референдуму гласали за отцјепљење од Југославије, а у Сарајеву су муслимани испред српске православне цркве пуцали на српске сватове, што је наговијестило грађански рат у бившој БиХ. Убијен је отац младожење Никола Гардовић и рањен свештеник Раденко Мировић, а убице - које власт муслиманског лидера Алије Изетбеговића није ни покушала да идентификује и казни - спалиле су и српску заставу.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је данас да 1. март није празник у Српској, нити га доживљавамо као дан независности БиХ, јер дан државности или независности неке државе треба да буде дан који окупља, а не који разједињује, дан који покреће позитивне емоције, а не који асоцира на убијање и друге страхоте, као што је то случај са БиХ.

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да 1. март Република Српска неће славити и да то не може и неће бити празник у Српској.