latinica  ћирилица
27/02/2021 |  21:10 ⇒ 21:15 | Аутор: sputniknews.com

Јерменско Министарство: Војска да се не увлачи у политичке процесе

Јерменско Министарство одбране издало је саопштење у којем је позвало да се војска не увлачи у политичке процесе у земљи.
Нагорно-Карабах и Јерменија прогласили ратно стање (Фото: sputniknews.com) -
Нагорно-Карабах и Јерменија прогласили ратно стање (Фото: sputniknews.com)

- Оружане снаге у потпуности и одговорно испуњавају своје обавезе у циљу осигурања безбједности у земљи и независно од политичких процеса настављају да раде на осигурању безбједности државе и народа. Тражимо да се сви уздрже од изјава у име Оружаних снага и да не увлаче војску у политичке процесе - наводи се у саопштењу.

Министарство је апеловало и да се лични политички интереси не стављају изнад безбједности земље.

Подсјетимо, Јерменију потреса нова политичка криза која је избила послије неопрезних ријечи премијера о руским ракетама Искандер.

Пашињан је недавно говорио о ескалацији сукоба у Нагорно-Карабаху у јесен прошле године и том приликом изнио тврдњу да ракете Искандер нису експлодирале или да је успјешно дејствовало свега 10 одсто њих.

Замјеник начелника Генералштаба Хачатрјан је исмијао ту његову изјаву, након чега је смијењен. Генералштаб је затим затражио Пашињанову оставку, што је премијер протумачио као покушај војног пуча, смијенио начелника Генералштаба и позвао народ на митинг.

На улице главног града прије два дана су изашле и присталице Пашињана и опозиције. Током дана прекинута су окупљања присталица премијера а сам Пашињан је позвао све политичке снаге на дијалог.

Опозиција се, међутим, од тада налази испред зграде парламента. Они од предсједника траже да не потпише одлуку о смјени начелника Генералштаба. Предсједник није потврдио ту одлуку а премијер му је вратио исти захтјев.