latinica  ћирилица
28/02/2021 |  09:19 ⇒ 09:20 | Аутор: СРНА

Суд у Шамцу од сутра ради у пуном капацитету

Основни суд у Шамцу од сутра ће почети са радом у пуном капацитету, што ће бити значајано и за грађане општина Доњи Жабар и Пелагићево, речено је данас Срни у Министарству правде Републике Српске.
Шамац (фото: Youtube / BRANOY) -
Шамац (фото: Youtube / BRANOY)

Портпаролка Министарства правде Републике Српске Сања Џомбић истакла је да су Влада Српске и Министарство правде у сарадњи са општином Шамац завршили реализацију пројекта обезбјеђивања услова за почетак рада Основног суда у овом мјесту.

- Будући да је одјељење Основног суда Модрича у Шамцу радило само три дана, грађани Шамца, Пелагићева и Доњег Жабара тада су морали да обављају административне послове када су била организована и суђења - рекла је Џомбићева.

Она је подсјетила да је Влада Српске утврдила да су испуњени услови за почетка рада Основног суда у Шамцу јер су обезбијеђени кадровски, материјални, финансијски услови, као и простор.

Начелник општине Шамац Ђорђе Милићевић рекао је да суд у овој локалној заједници почиње да ради послије 16 година, те подсјетио да су 2005. године реформом правосуђа сва овлаштења пребачена на Основни суд у Модричи.

- Одјељење суда у Шамцу активирали смо у 2017. години и инсистирали да судије Основног суда у Модричи долазе овдје и одржавају рочишта. Шамац је једна од ријетких општина која је послије реформе правосуђа поново повратила рад суда - додао је Милићевић.

Основни суд у Шамцу запошљаваће пет судија и 25 радника.