latinica  ћирилица
28/02/2021 |  09:24 ⇒ 23:56 | Аутор: СРНА

Варајетију и Лос Анђелес тајмсу упућена свједочења јасеновачких логораша

Преживјели логораши усташког логора Јасеновац послали су своја свједочења америчким новинама Варајети и Лос Анђелес тајмсу, уз захтјев да објаве исправке текстова у којима су тврдили да се у филму "Дара из Јасеновца" ради о српској митоманији и да се Јасеновац није догодио.
Јасеновац - Фото: Beta/AP
ЈасеновацФото: Beta/AP

Бивша дјеца логораши упутили су ове поруке у знак подршке експерту за Аушвиц и Холокауст Гидеону Грајфу, а против писања ова два америчка листа о филму "Дара" и довођења у питање вјеродостојности, истинитости и страдања Срба у логору Јасеновац, пише Политика.

Међу онима чије су писане поруке упућене на адресе ова два америчка листа је и Лазар Косановић, потомак Николе Тесле, који је указао да би и великан Никола Тесла, који је уточиште нашао у САД, вјероватно и сам завршио у Јасеновцу, да је остао у матици.

Косановић је навео да је у току усташког геноцида у Независној Држави Хрватској страдао укупно 91 човјек са презименом Тесла.

- Захвални смо америчком народу што је пружио спас Тесли, али смо дубоко потресени извјештајем америчких новинара да Јасеновац није постојао и да је дјело "српске митоманије" - навео је Косановић.

Он је подсјетио да су на страховит начин у том логору убијани Срби, Јевреји, Роми и антифашисти, а неки од њих попут рабина Исака Данијела Данона и старца Вукашина Мандрапе су искасапљени на комаде.

Косановић је, такође, подсјетио и на брутално убијање 13 чланова породице Теодора Херцла и 14 чланова породице Тесла, који су остали као парадигма страдања читавих породица у Јасеновцу.

Јелена Бухач Радојичић, која је као дјевојчица преживјела ужасе усташког логора Јасеновац, рекла је да је по њеној истинитој причи снимљена сцена у "Дари" када усташа убија жену која је сакрила злато у пунђу, те додала да су она и брат раздвојени од мајке и да до данас није нашла брата.

Радојичићева је навела да је имала само седам година када је била у логору Јасеновац и да је изгубила 89 чланова ближе и даље породице, те апеловала да се заустави ревизија, јер се Аушвиц стварно десио, али и Јасеновац.

Своје поруке уредништву Варајетија и Лос Анђелес тајмса упутили су преживјела дјеца логора Јасеновца и Јастребарског, предсједник Удружења логораша "Јасеновца" Славко Милановић, те Гојко Рончевић Мраовић.

Мраовић је потврдио да су усташе усвајале издржљивију дјецу на "преваспитавање и покрштавање", преоблачили их у усташке униформе и тјерали да пјевају усташке пјесме, као и да ноћу још чује крике дјеце којој су мазали уста цијанидом да би брже умирала или их набијали на бајонете, јер вриште и плачу.