latinica  ћирилица
28/02/2021 |  09:35 ⇒ 14:07 | Аутор: СРНА

Показна вјежба "Штит" у Требињу

Републичка управа цивилне заштите организоваће данас у Требињу показну вјежбу "Штит" поводом Дана цивилне заштите, а сутра обуке у основним школама о поступању у случају различитих врста опасности и вјежбе евакуације.
Цивилна заштита Републике Српске - Фото: РТРС
Цивилна заштита Републике СрпскеФото: РТРС

Ова вјежба организује се поводом обиљежавања 1. марта, Дана заштите и спасавања - Дана цивилне заштите Републике Српске и Међународног дана цивилне заштите.

Сврха вјежбе је провјера људских и материјално техничких ресурса, ефикасност реакције тимова првог одговора у несрећи изазваној земљотресом, хитној интервенцији пружања прве и медицинске помоћи, те евакуацији унесрећени лица, саопштено је из Републичке управе цивилне заштите.

Учествују специјализоване јединице Републичке управе цивилне заштите.

Активности почињу свечаном смотром и дефилеом кроз Требиње, након чега ће на платоу основних школа "Свети Василије Острошки", "Вук Караџић" и "Јован Јовановић Змај" услиједити извођење вјежбе.

Ову показну вјежбу организује Републичка управа цивилне заштите заједно са градом Требиње.

Републичка управа цивилне заштите ће сутра, уз сагласност Министарства просвјете и културе Републике Српске, оганизовати обуке у основним школама "Вук Стефановић Караџић" у Добоју, "Меша Селимовић" у Бијељини, "Соколац" у Сокоцу, "Свети Сава" у Источном Сарајеву, "Јован Цвијић" у Бањалуци, "Петар Мећава" у Костајници и "Ристо Пророковић" у Невесињу.

Тематски оквир обука је поступање у случају различитих врста опасности, те вјежба евакуације.