latinica  ћирилица
28/02/2021 |  10:00 ⇒ 10:00 | Аутор: СРНА

Чубриловић: 1. март није дан који ће Српска обиљежавати

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић поручио је да Српска неће и не може обиљежавати 1. март и да њен потпредсједник Рамиз Салкић својим изјавама само "потпаљује ватру и мути воду".
Недељко Чубриловић - Фото: СРНА
Недељко ЧубриловићФото: СРНА

Чубриловић је поновио да је јасан став Српске и њених званичника да 1. март не може бити датум који Република Српска обиљежава имајући у виду шта је и до чега је све тај датум довео.

Он је у изјави Срни оцијенио како у најмању руку није коректна прича бошњачких званичника да се тај дан обиљежава на простору Српске.

- Потпредсједник Српске /Рамиз Салкић/ који годинама живи од Републике Српске, прима плату од грађана Српске, њених пореских обвезника, не доприноси стабилизацији неопходној на овим просторима на начин како се понаша према њој - рекао је Чубриловић.

Такође, додао је, не доприноси мирном рјешавању проблема којих евидентно има, али је нагчласио да су дијалог, разговор и компромис нешто што је свима потребно у БиХ, док Саклић "потпаљује ватру и мути воду".

- Није добро да на тај начин приступамо, чак и када је у питању обиљежавање празника. Познато је да БиХ није могла могла да донесе закон о празницима и према томе празнике обиљежавају сви на онај начин како их доживљавају. За нас је, без обзира на званичне ставове, 9. јануар празник којег ће Српска увијек обиљежавати, а неће никакав 1. март - нагласио је Чубриловић.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић је присуствујући у Бањалуци обиљежавању 1. марта рекао да се овај празник треба обиљежавати у сваком граду, те позвао на нови приступ и промјене у будућности које ће омогућити опстанак и додатни повратак Бошњака за које је рекао да су "дискриминисани у Српској".