latinica  ћирилица
28/02/2021 |  10:08 ⇒ 14:01 | Аутор: РТРС

Дјечак Арсеније из Шипова има риједак и занимљив хоби (ВИДЕО)

Дјечак из Шипова Арсеније Марић бави се необичним хобијем за његов узраст - резбарењем и израдом сувенира од дрвета.
Арсеније Марић - Фото: РТРС
Арсеније МарићФото: РТРС

Толико је заволио овај хоби да му посвећује већи дио слободног времена и због њега је напустио тренинге џудоа.

Арсеније има само тринаест година, али врло вјешто и прецизно барата алатима за обраду дрвета. Његови радови су посебни, јер иако неке идеје проналази на интернету, сваком даје свој печат. Порег тога, труди се и да очува традицију, па израђује и неке предмете који су одавно изашли из употребе, попут троношца.

Арсеније је од раног дјетињства заволио шетње по шуми и увијек је уз себе имао ножић за резбарење. Први предмет, кућицу од дрвета, направио је кад је имао само девет година.

Занимљиво је да је Арсеније самоук. Нико у његовом окружењу не бави се овим занатом и није имао никога да му открије његове тајне, па је морао сам да се сналази. Ипак, најважније је да га сви подржавају у томе.

Овај вриједни и талентовани дјечак за сада не продаје своје радове, поклања их најближима. То посебно радује његове рођаке у иностранству, јер их подсјећа на завичај. А џепарац који добије, потроши на алат и материјал.

Арсеније, за разлику од већине својих вршњака, не проводи много времена на интернету. Више воли да ужива у природи и хобију који га радује и испуњава. Резбарењем и израдом сувенира од дрвета планира професионално да се бави кад порасте.