latinica  ћирилица
28/02/2021 |  11:44 | Аутор: СРНА

Мазалица: Референдум 1. марта је био нелегалан и нелигитиман, као и повод за рат

Члан Главног одбора СНСД-а Срђан Мазалица изјавио је да је референдум о независности БиХ 1. марта 1992. године био нелегалан и нелегитиман, а да потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића треба питати зашто нико не поставља питање одговорности његове странке за организацију тог нелегалног референдума који је био повод за рат.
Срђан Мазалица - Фото: РТРС
Срђан МазалицаФото: РТРС

- На сарајевској Н1 освануо је текст у којем су признали да се на референдуму 1. марта скоро двије трећине грађана изјаснило за независност и да је тај референдум био нелегалан и нелегитиман и директан повод за рат и сва дешавања која су усљедила послије тога - рекао је Мазалица Срни.

Он је подсјетио и на мирновни план Жозеа Кутиљера који су потписали Радован Караџић и Мате Бобан, којег је Алија Изетбеговић одбио, те да сада нико не поставља питање историјске одговорности за то, као и за организацију нелегалног референдума.

- Ту референдумску одлуку којој је недостајао демократски капацитет су спровели у дјело и изазвали ратне сукобе, разарања и све оне негативне посљедице које се и данас осјећају. Било би му /Салкићу/ паметније да ћути и да не спомиње никаква славља 1. марта, јер је то најтрагичнији датум у новијој историји БиХ - нагласио је Мазалица.

Он је додао да због тога 1. март треба посматрати као трагичан датум јер оно што је услиједило иза њега није донијело ништа добро.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић је присуствујући у Бањалуци обиљежавању 1. марта рекао да се овај празник треба обиљежавати у сваком граду, те позвао на нови приступ и промјене у будућности које ће омогућити опстанак и додатни повратак Бошњака за које је рекао да су "дискриминисани у Српској".