latinica  ћирилица
28/02/2021 |  11:53 ⇒ 11:53 | Аутор: СРНА

Калинић: Доношење Устава - круна државотворног процеса

Посланик прве Скупштине српског народа у БиХ Драган Калинић изјавио је Срни да је доношење Устава Републике Српске 28. фебруара 1992. била круна државотворног процеса који је покренуо српски народ у БиХ да би одбранио своје право на слободу и равноправност са другим народима.
Драган Калинић (фото: © Sputnik) -
Драган Калинић (фото: © Sputnik)

- Доношењу првог Устава претходило је оснивање Скупштине српског народа у БиХ и проглашење Републике Српске. Тај историјски процес су водиле политичке партије /не само СДС, већ и дио реформиста и други/ и народни посланици изабрани на признатим првим вишестраначким изборима у БиХ почетком 90-их. То нису били "људи са улице или нека шумска герила", него легални представници српског народа - подсјетио је Калинић.

Он је нагласио да се све то дешавало уочи 1. марта 1992. када је тзв. грађанским референдумом, спорне валидности, одузето право Србима у БиХ да изаберу наставак живота у остатку Југославије.

- Било је то и пред почетак трагичног ратног сукоба који нису Срби изазвали, као и неколико година прије Дејтонског мировног споразума у који је Република Српска пренијела дио свог суверенитета новој дејтонској БиХ - рекао је Калинић, бивши предсједник Народне скупштине Републике Српске.

Он је истакао да су Устав Српске написали највећи правни ауторитети тог времена, а садржавао је све битне, најбоље тековине европских уставних норми и високо је оцијењен од релевантних правних институција Европе.

- Овај устав је био квалитетна основа за будуће успостављање законодавне, извршне и судске власти на свим нивоима у Српској. Без овога устава Српска би била празна правна љуштура и политичка импровизација кратког даха али, на нашу срећу, траје готово 30 година и, буде ли наше слоге и памети, трајаће још дуго - нагласио је Калинић.

Он је подсјетио да је у годинама након рата у континуитету долазило до промјена које су девастирале бројне уставне одредбе, а томе је посебно допринио интервенционизам високих представника али и српска наивност и несналажење.

- И данас су без икаквог основа покушаји да се оспори легитимност и легалност првог Устава српског народа у БиХ. У блиској будућности Републику Српску чекају велика искушења и наставак покушаја да се оспори њено постојање на бази изворног Дејтонског споразума. Устав ће поново бити највећа препрека таквим настојањима и због тога потребан нам је нови Устав у који ће бити враћено оно што је суровим интервенцијама и под притисцима странаца одузето Српској и њеним ингеренцијама а које нам је омогућио Дејтонски мировни споразум. Доношење новог Устава није ни у каквој супротности са дејтонским Уставом БиХ. Будимо мудри, сложни и ефикасни и не дозволимо да нас догађаји претекну - поручио је Калинић.

Он је изразио убјеђење да ће, након што Народна скупштина Републике Српске усвоји приједлог новог Устава, тај акт бити одобрен кроз јавно изјашњавање грађана и по законској процедури усвојен најдаље до наредне године када се обиљежава 30 година од оснивања Српске.

Први Устав Републике Српске донесен је 28. фебруара 1992. под именом Устав Српске Републике БиХ и био је темељ правне моћи, сигурности, легалитета и легитимитета Републике Српске.

Овим актом дефинисан је политички оквир Републике Српске и функционисање њених демократских институција, те створен темељ на којем Српска и данас почива.