latinica  ћирилица
28/02/2021 |  14:09 ⇒ 22:54 | Аутор: СРНА

Новитовић: Обучити и опремити припаднике заштите и спасавања (ВИДЕО)

Републичка управа цивилне заштите ради на томе да у свим локалним заједницама Српске има обучене и опремљене припаднике заштите и спасавања, рекао је директор Милан Новитовић у Требињу, гдје је данас изведена вјежба "Штит 2021" поводом 1. марта, Дана цивилне заштите.
Вјежба "Штит 2021" - Фото: СРНА
Вјежба "Штит 2021"Фото: СРНА

- Ово данас је дио приказа онога како то изгледа у конкретним ситуацијама. Данас се види јединство свих субјеката заштите и спасавања, не само у Требињу, него и у Републици Српској - рекао је Новитовић.

Он је навео да је иза припадника ове управе тешка и изазовна година због епидемије вируса корона, те истакао да су удружени на најбољи могући начин заштитили грађане Српске од ковида 19.

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је новинарима да Република Српска има спремне јединице, специјализоване да помогну грађанима.

Директор градске Јавне установе "Екологија и безбједност" Стеван Бекан навео је да су изведене показне вјежбе хапшења провалника, у ситуацији земљотреса, а у требињским школама вјежбе помоћи угроженој дјеци приликом земљотреса.

Помоћница директора за организацију планирање и обуку Републичке управе цивилне заштите Биљана Пајић рекла је новинарима да је данашња вјежба била успјешна по свим аспектима.

- У тачки земљотрес учествовали су припадници Републичке управе Цивилне заштите са јединицом спасавања испод рушевина, са псима трагачима и уз несебичну помоћ Хеликоптерског сервиса Републике Српске који сваки пут одговори и изађе у сусрет при тежим евакуацијама у Српској, али и у БиХ - навела је Пајићева.

Републичка управа Цивилне заштите Републике Српске данас је поводом обиљежавања 1. марта, Дана цивилне заштите, организовала и извела вјежбу "Штит 2021" као централну церемонију обиљежавања.

У оквиру церемоније уручена су признања заслужним појединцима и колективима из Требиња, као и Републике Српске.