latinica  ћирилица
28/02/2021 |  14:51 ⇒ 14:51 | Аутор: СРНА

"На 1. марту инсистирају они који сносе одговорност за ратна страдања"

Предсједник Партије демократског прогреса Бранислав Бореновић изјавио је да 1. март никада неће бити прихваћен као празник за српски народ и Републику Српску и да сви који инсистирају на том датуму су они са великом одговорношћу за ратна страдања, страхоте и сукобе унутар БиХ.
ПДП - Фото: РТРС
ПДПФото: РТРС

- Било какво инсистирање на 1. марту је инсистирање на нечему што је јако лоше и никада неће добити подршку у Српској. То је дан страдања, горчине и боли за српски народ и брука је од потпредсједника Републике Српске Рамиза Салкића што позива на масовну прославу тог дана свуда и тај позив је изузетно ружан и подмукао - рекао је Бореновић.

Генерални секретар ПДП-а Милко Грмуша навео је да је ријеч о Салкићевој провокацији, јер је према њему Република Српска издашнија него према 90 одсто Срба који овдје живе, а он не би био никакав политички фактор нигдје у БиХ да му није Републике Српске.

- Чињеница је да грађани бошњачке националности не живе животом каквим се живи у Европи, а живе исто као и Срби и сви други, јер нисмо на оном технолошком и економском степену развоја каквог заслужујемо и нико није дискриминисан у Српској због националне припадности - истакао је Грмуша.

Потпредсједник Републике Српске Рамиз Салкић је присуствујући у Бањалуци обиљежавању 1. марта рекао да се овај празник треба масовно обиљежавати у сваком граду, те позвао на нови приступ и промјене у будућности које ће омогућити опстанак и додатни повратак Бошњака за које је рекао да су "дискриминисани у Српској".