latinica  ћирилица
28/02/2021 |  15:03 ⇒ 15:09 | Аутор: sputniknews.com

Прва клапа "Трага дивљачи" 1. марта

Прва клапа филма који је базиран на дјелима редитеља, сликара и писца Живојина Павловића "Траг дивљачи" пашће 1. марта, послије седам година припреме, а његов син Ненад Павловић, који је уједно косценариста и редитељ овог филма, открива како је бирао мотиве из богатог књижевност опуса свог оца и покушао да га врати из заборава.
Траг дивљачи (фото: rs.sputniknews.com / ПРОМО) -
Траг дивљачи (фото: rs.sputniknews.com / ПРОМО)

- Има осам година како сам написао сценарио за "Траг дивљачи" и почео да обијам прагове продуценатских кућа, док напокон нисмо све скоцкали - каже за Спутњик редитељ Ненад Павловић уочи почетка снимања филма.

- То је прерасло у жељу да подсјетим људе на то ко је био Жика Павловић, шта је снимио, шта је написао и мотивишем издаваче да врате његова књижевна дјела у наше књижаре - додаје он.

Сценарио, који потписује Ненад Павловић, у сарадњи са Ђорђем Милосављевићем и Димитријем Војновом, писан је по мотивима из неколико прозних дјела Живојина Жике Павловића, који је иза себе оставио више од 30 књижевних издања, од којих су два романа овјенчана и НИН-овом наградом.

- Жика је увијек правио разлику између свог филмског и књижевног стваралаштва и знао је да није лако претворити једну приповијетку или роман у филмски сценарио. Он јесте адаптирао једну своју причу из књиге "Задах тела" у филм и успут је доста тога домаштао прилагођавајући је форми сценарија и филмском трајању - објашњава Павловић и додаје да је и он базирао свој филм на неколико мотива из прозе Живојина Павловића које је комбиновао са новим, оригиналним елементима.

Филм "Траг дивљачи" је прича о перспективном новинару који откива мрежу скривених породичних тајни и комунистичких злочина, извјештавајући о свирепом убиству у Југославији, крајем '70-их година. Радња филма одвија се у измишљеном граду Врановцу у источној Србији, 1979. године. Главни ликови су Југослав, амбициозни новинар у држави која строго контролише медије и оставља мало простора за истраживачко новинарство, као и Благоје, потпуковник Удбе пред пензијом. Путеви им се укрштају када брутално убиство у српској варошици потресе југословенску јавност.

- Жика је значајан број романа и новела писао о породици Јотић из Источне Србије и о измишљеном граду Врановцу. То је сага о једној породици која почиње крајем 19. вијека са романом "Лапот" и завршава се сто година касније у књизи "Лов на тигрове" у којој се посљедњем члану породице Јотић, Аљоши, губи траг. Ја сам се ослањао на јунаке који су се провлачили у његовим дјелима, њихове међусобне односе, а на све то додао сам своју причу о убиству која се дешава у граду Врановцу. На тај начин спојио сам елементе драме, међуљудских односа, социјалног миљеа који су карактеристични за "црни талас" са крими, трилер жанром који је ближи данашњој публици - тврди Павловић.

Ненад Павловић, којем је ово уједно први цјеловечерњи филм, запажа да се у односу на вријеме када је Павловић писао и радио није много тога промијенило, због чега његова дјела не губе на актуелности.

- Теме, друштвене околности, политичка ситуација су исти, само су други историјски оквири - сматра он.

Глумачку екипу предводе реномирана имена српског глумишта на челу са Радивојем Рашом Буквићем, Предрагом Микијем Манојловићем, Надом Шаргин, Уликсом Фехмиуом, Миленом Павловић, Срдјаном Жиком Тодоровићем и другима.

- Дуго сам радио као кастинг директор и током писања главни женски лик видио сам у Нади Шаргин са којом имам диван однос и чији таленат и опус веома поштујем. Микија Манојловића сам замишљао као старијег УДБА-ша и он јесте друга главна мушка улога у филму. Раша Буквић ми је такође био у глави. Заиста сам презадовољан глумачком подјелом. Али и да имам само Микија Манојловића, па бих уживао у раду - признаје редитељ.

Мики Манојловић који у филму игра бившег првоборца, сада на веома високом положају Државне безбједности, наглашава да сценарио према дјелима редитеља Павловића обећава веома дубок и сложен филм, јер говори о више тема у исто вријеме, а сама радња почиње од маја 1945. године.

- Не знам докле ће нас одвести овај изврсни сценарио са овако даровитим свијетом са којим ми је задовољство да сарађујем - каже Манојловић и додаје да је његов лик специфичан, јер има више проблема и много талената, тако да је његова улога вишеструка.

- Сам филм нуди социјални, политички, друштвени и интимни ниво, заправо једну интимну породичну драму, чији је свједок новинар, кога тумачи мој колега Раша Буквић, а њега не занимају мале вијести, већ он има амбициозне планове - објашњава Манојловић.

Филм ће се снимати се на аутентичним локацијама у Књажевцу, Нишу, Београду и у околини Зајечара у селу Вратарница, у којој је Живојин Павловић провео дјетињство и о којем је писао у својим дјелима.

- Мени је посебно задовољство што ћемо снимати на тим имању, у старинској кући у којој је он провео своје дјетињство, поред бора који је познат као Жикин бор. Такви детаљи су непроцјењиви - закључује Ненад Павловић.

Филм "Траг дивљачи" из продукцијске куће "Режим" Милоша Аврамовића реализује се уз подршку Министарства културе и информисања, Филмског центра Србије, Телекома Србије, Покрајинског секретаријата за културу Војводине, као и Потпрограма МЕДИА у оквиру програма Креативна Европа за подстицај развоја европског аудиовизуелног и мултимедијалног сектора, а премијера се очекује почетком наредне године.