latinica  ћирилица
28/02/2021 |  16:30 ⇒ 23:13 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: У Јасеновцу је најбоље да се ћути и моли (ВИДЕО)

Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да би у Јасеновцу, великом српском стратишту, али и светилишту, најбоље било да се ћути и моли.
Патријарх Порфирије у Манастиру Јасеновац - Фото: РТРС
Патријарх Порфирије у Манастиру ЈасеновацФото: РТРС

- Питам се да ли је могуће да је људско зло у Јасеновцу било оволико велико. У Јасеновац, велико српско стратише, а и светилиште, увијек ћу се враћати - рекао је патријарх Порфирије након што је служио доксологију у манастиру Јасеновац.

Он је истакао да су у Јасеновцу људи показали како се могу отуђити од Бога и да су се они, који су чинили монструозне злочине, исписали из сваког народа.

Патријарх је навео да се у Јасеновцу пред Богом и мученицима увијек треба преиспитати шта смо и како радили и шта још можемо учинити за добробит човјека.

Он је напоменуо да Хрватску доживљава као своју земљу због све љубави која је исказана док је био митрополит загребачко-љубљански.

- Нека Бог ту љубав врати вишеструко - рекао је на крају српски патријарх.

У Манастиру Јасеновац су и српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик, вршилац дужности директора Републичког секретаријата за вјере Драган Давидовић, предсједник Српског народног вијећа Милорад Пуповац, амбасадор БиХ у Хрватској Александар Врањеш.

Поред свих њих, српског патријарха су у манастиру дочекали и поред православног и свештенство Католичке цркве, као и становници овог мјеста.

Патријарх српски Порфирије и Додик у посјети су Манастиру Јасеновац на позив епископа пакрачко-славонског Јована.