latinica  ћирилица
28/02/2021 |  17:25 | Аутор: СРНА

Патријарх Порфирије: Бандић је био пријатељ Срба

Његова светост патријарх српски Порфирије данас је у Загребу служио прву литургију након устоличења за поглавара Српске православне цркве, те је на крају бесједе изразио жаљење због смрти градоначелника Милана Бандића за кога је рекао да је био пријатељ Срба.
Патријарх српски Порфирије (Фото: TV Hram) -
Патријарх српски Порфирије (Фото: TV Hram)

- Без улажења у политику, јер то нам није својствено, а и не разумијемо се у то, дужни смо да кажемо да је он био пријатељ православних Срба и свих људи града Загреба и шире од тога, али и мој лични пријатељ - рекао је српски патријарх Порфирије.

Патријарх Порфирије је истакао да се моли Богу за покој душе Милана Бандића, који ће, како је потврђено из Града Загреба, бити сахрањен у сриједу, 3. марта, на загребачком гробљу Мирогој.

- Нека му Господ подари Царство небеско и живот вјечни - рекао је српски патријарх.

Он је говорио и о свом доласку на трон загребачко-љубљанских митрополита 2014. године, те навео да је по доласку у Загреб осјећао страх, јер је дошао у непознату земљу и простор, у времену којем је "непосредно претходило безумље".

- Нека нам Господ због таквих заблуда свима опрости. Христос је наше огледало, наша мјера, наш критеријум. Он је и смисао нашег постојања. Дубоко знам, а научио сам се томе и од вас - рекао је патријарх окупљенима.

Он је додао да Црква Христова постоји не да би дијелила, не да би стварала конфронтације, већ да би сабирала у Христу, а онај ко то разумије срцем, умом и душом, ријешио је смисао свог постојања, преноси Хина.

Његова светост патријарх српски је рекао и да је доживио љубав на сваком кораку, прије свега од православних вјерника Срба, али ништа мање и од других, који су га, непрестано разоружавали и ослобађали онога што је слушао, али и онога што је изнутра можда долазило као предрасуда.

Он је навео и да због свега тога осјећа дужност да сваког дана каже по једно "Господе помилуј" за православне Србе у Хрватској и за све људе у Хрватској, са жељом да Христов мир и љубав буду садржаји живота свих људи.

Српски патријарх је рекао је да ће остати администратор Епархије загребачко-љубљанске онолико колико то буде воља Светог архијерејског сабора, да ће највише бити у Београду, али ће долазити и у Загреб.