latinica  ћирилица
28/02/2021 |  18:38 ⇒ 21:52 | Аутор: РТРС

Капиталне инвестиције у Семберији (ВИДЕО)

У посљедњих пет година Влада Републике Српске у Семберију уложила је 187,7 милиона КМ, кроз инфраструктурне пројекте, подршку привреди и пољопривреди, пласирање кредита преко ИРБ-а.
Капиталне инвестиције, Семберија - Фото: РТРС
Капиталне инвестиције, СемберијаФото: РТРС

Судећи по планираним пројектима исти тренд биће настављен.

Да је Семберија била међу приоритетима Владе Републике Српске доказ је изградња најсавременије Опште болнице 2013. године вриједности 36 милиона евра. Да Семберија не може без помоћи Владе показало се и данас, у доба корона кризе што не крије руководство ове установе.

Златко Максимовић, директор Болнице "Свети Врачеви" истиче да је набављена PCR лабораторија, мобилни рендген, ултразвук, 20 респиратора. Поред новчаних средстава 654 хиљаде КМ су стигле у августу мјесецу за изградњу ковид болнице. Када се све сабере помоћ је износила око четири милиона КМ.

Семберија је пољопривредни крај, зато и не чуди податак да је у 2019. години у виду подстицаја уложено 14 милиона и 706 хиљада КМ. У 2020. години Влада је помогла сјетву пшенице, произвођаче млијека и утовљених свиња, издвојила средства за регресирано гориво као и за капиталне инвестиције. Укупно 18 милиона и 724 хиљаде КМ.

У Семберији се још виде трагови поплава 2014. године али се због првих обилнијих киша више не страхује јер је од тада до данас уложено преко 50 милиона КМ у изградњу и реконструкцију хидротехничких објеката.

Нову школу добили су ђаци у Мјесној заједници Патковача, али и вртић.

По програму запошљавања и самозапошљавања за Бијељину је у прошлој години издвојено милион КМ. Нису заборављени ни радници у култури.

Десанка Тракиловић из хора Србадија истиче да су на приједлог српског члана и предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, од Министарства просвјете и културе добили средства у износу од 100 хиљада КМ, помоћу којих су поред опреме набавили и клавир.

Један од највећих пројеката са потписом Владе Републике Српске биће изградња ауто-пута Београд - Бијељина - Бањалука.