latinica  ћирилица
28/02/2021 |  18:45 ⇒ 01/03/2021 | 08:02 | Аутор: РТРС

Нови Град - привредници траже прекатегоризацију Граничног прелаза (ВИДЕО)

Да ли ће гранични прелаз Нови Град - Двор ускоро добити дозволу за транспорт робе одлучиваће чланови Мјешовите комисије за граничне прелазе.
Гранични прелаз Нови Град - Фото: РТРС
Гранични прелаз Нови ГрадФото: РТРС

Привредници из Новог Града и околних општина апелују да се изврши прекатегоризација прелаза како би се смањили трошкови у пословању.

Већ осам година привредници апелују на надлежне да се изврши прекатегоризација граничног прелаза Нови Град-Двор.Они који своје производе пласирају на западноевропско тржиште имају додатне трошкове јер су принуђени да користе прелазе за теретни саобраћај који су и стотину километара удаљени од Новог Града.

Драгомир Ковачевић превозник из Новог Града истиче да би омогућавање кориштења граничног прелаза Нови Град - Двор за транспорт робе много значило јер је превозницима дозвољен улазак само на гранични прелаз Градина односно Јасеновац.

- У много чему нас успорава и прави нам веће путне трошкове и километражу. Самим тим доста отежава рад фирмама и свим осталим у окружењу - напомиње Ковачевић.

У досадашњим преговорима представници Хрватске условљавали су да је неопходно обавити реконструкцију моста на Уни.Ипак, Мирослав Дрљача начелник општине Нови Град каже да би се питање прекатегоризације граничног прелаза у Новом Граду ускоро могло наћи на дневном реду Мјешовите комисије за граничне прелазе.

- Постоје интензивни разговори између Савјета министара и министарстава из Владе Хрватске везано за овај гранични прелаз. Оно што знамо да на следећој сједници Мјешовите комисије осим граничног прелаза Свилај биће рјешавано и питање овог граничног прелаза - истиче Дрљача.

За реконструкцију моста на Уни у Новом Граду Савјет министара БиХ обезбиједио је 400.000 КМ. Ипак, став представника Мјешовите комисије из Босне и Херцеговине, каже Дрљача, јесте да се и прије саме реконструкције моста омогући превоз робе, како би се привредницима олакшало пословање.