latinica  ћирилица
28/02/2021 |  20:21 ⇒ 23:13 | Аутор: СРНА

Додик: Устав је одраз жеље за независном Републиком Српском (ВИДЕО)

Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да је први Устав Републике Српске донесен у тренутку када у БиХ још није било оружаних сукоба и да је одражавао политичку вољу српског народа и жељу да има независну Републику Српску.
Милорад Додик - Фото: РТРС
Милорад ДодикФото: РТРС

- Послије одлуке о оснивању Републике Српске, доношење Устава је најзначајнији и политички и правни акт који једна држава у настајању може и треба да има - рекао је Додик вечерас у обраћању у емисији која је као својеврсни тв пријем емитована на РТРС-у и РТС-у поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана када је донесен први Устав Српске.

Према његовим ријечима, то су била веома тешка времена.

- Доношење Устава је показало да се зна шта се ради и да је у том погледу формирање Републике Српске имало свој континуитет - од одлуке о њеном оснивању, преко Устава, па до законске регулативе која је требало да регулише све друге односе - рекао је Додик.

Он је истакао да треба примијетити да је доношење Устава Републике Српске било у тренутку када у БиХ још није било оружаних сукоба и да је то одражавало политичку вољу српског народа, представљену преко његових политичких представника из различитих политичких партија који су се окупили и усвојили тај устав.

- То је било веома значајно и указивало је на нашу тенденцију. Ми смо жељели независну државу Републику Српску, а државе нема, наравно, без Устава - истакао је Додик.

Додик је оцијенио да би, посматрано из садашње перспективе, без тога демократски капацитет Републике Српске био снажно угрожен и да доношење Устава као најдемократскији чин једне земље, нико не може да угрози, поготово што су у томе учествовали различити представници политичких партија, тадашње и власти и опозиције.

Додик је истакао да је тада, иако опозиционар, био дио укупних српских напора да се конституише Република Српска и да Република Српска егзистира у државно-правном и територијалном смислу.

- Данас када погледам, тешко би могли без тога да прођемо кроз много ствари. Вјероватно у рату и преговорима који је требало да се воде на успостављању мира, легитимитет не би био снажан, као што је био, да није било таквих аката. Све то је дио континуитета и настанка Републике Српске - навео је он.

Додик је оцијенио да је тај први Устав претрпио неколико неуставних измјена, које је извршио бивши високи представник Волфганг Петрич.

- Али, ми свакако морамо да радимо на томе, уставни акт је нешто што морамо да доградимо, осавременимо и да у сваком случају прилагодимо данашњем времену. Први Устав је био веома значајан и он је дефинитивно указивао на смјер куда иде српски народ у БиХ - нагласио је Додик.

Комплетну емисију можете погледато ОВДЈЕ.