latinica  ћирилица
28/02/2021 |  20:34 ⇒ 21:09 | Аутор: СРНА

Линта: Размишљати о новом Уставу и повратку надлежности

Предсједник Савеза Срба из региона Миодраг Линта честитао је грађанима Републике Српске 29 година од доношења Устава који је темељ државотворности, легалитета и легитимитета западне српске државе, те оцијенио да треба размишљати о новом уставу чији би циљ био повратак надлежност отетих послије мијењања првог уставног текста.
Миодраг Линта - Фото: Novosti.rs
Миодраг ЛинтаФото: Novosti.rs

Линта је навео да је усвајањем Устава 28. фебруара 1992. године заокружено стварање Републике Српске која је била израз снажне воље српског народа да живи у миру и слободи.

- Српски народ је био принуђен да слободу и Републику Српску брани у одбрамбено-отаџбинском рату од снага које су се залагале да се створи унитарна и антисрпска БиХ - рекао је Линта.

Он је посебно захвалио српским посланицима који су имали визију и храброст да 24. октобра 1992. године оснују Скупштину српског народа у БиХ чиме је започео процес стварања Републике Српске.

Линта је подсјетио да је послије завршетка рата првобитни уставни текст доста пута мијењан због антидејтонских интервенција и бруталних притисака високих представника и отимања бројних надлежности Републици Српској у области одбране, безбједности, правосуђа, финансија, пореске политике...

- Због тога је потребно размишљати о доношењу новог Устава чији циљ би био повратак отетих надлежности у складу са изворним Дејтонским споразумом. Само досљедно поштовање изворног Дејтонског споразума може бити гаранција мира и стабилности и кључ опстанка БиХ - навео је Линта.

Према његовим ријечима, свако ко покушава да руши изворни Дејтонски споразум руши БиХ и дестабилизује регион, саопштено је из Савеза Срба из региона.