latinica  ћирилица
28/02/2021 |  21:50 | Аутор: СРНА

Клокић: Лидерство Србије у региону значи стабилност и за Српску

Министар за европске интеграције и међународну сарадњу Републике Српске Златан Клокић истакао је значај да Србија буде лидер у региону, јер то значи стабилност за цијели регион, а самим тим и за Републику Српску и БиХ.
Златан Клокић - Фото: СРНА
Златан КлокићФото: СРНА

- Знамо да су ови простори у неком претходном периоду били јако турбулентни, али ако имамо јаке политичке личности које воде ове наше просторе, то ће значити добру стабилност за даљи период - истакао је Клокић у колажној емисији која је као својевсрни ТВ-пријем емитована на РТРС-у и РТС-у поводом обиљежавања Дана Републике Српске и дана када је донесен први Устав Српске.

Он је рекао да су грађани Српске захвални Србији за све што за њих ради и да сваки грађанин Српске има велику захвалност према Србији и радује га сваки њен успјех на било ком плану - привредном, економском, спортском, културном.

Клокић је рекао да је Споразум о специјалним и паралелним везама Српске и Србије из 2007. године био основа за даљу разраду сарадње двије републике.

Према његовим ријечима, та је подршка увијек била, али уназад четири до пет година никада није била значајнија и конкретнија, о чему говоре чињенице да је Србија донирала Српској више од 70 милиона евра што кроз подршку буџету, што кроз разне пројекте у свим градовима и општинама Српске и шест у ФБиХ, са већинским српским становништвом.

- Сви су добили средства која су уложена у разне инфраструктурне пројекте, који су значили бољи живот грађана Републике Српске, на чему смо посебно захвални Србији и њеном предсједнику Александру Вучићу и премијеру Ани Брнабић, који су све ове године давали велику подршку Српској - рекао је Клокић.

Клокић је навео да је више од 70 милиона евра Србија дала Републици Српској, од чега око 20 милиона евра за здравствене институције у Српској у борби против вируса корона, те додао да се нешто више од сто пројеката тренутно реализује у Српској, а око 16 је у почетној фази.

Клокић је рекао да се највише треба бавити питањима која ће допринијети ублажавању посљедица које је донијела пандемија вируса корона не само Српској и Србији, него и цијелој економији у Европи и свијету.

- Битно је да се боримо за свако радно мјесто у Републици Српској. Кроз одређене пројекте и значајну подршку које је давала Србија, ми смо имали одређене активности као старт-ап за младе предузетнике, затим је Влада Српске усвојила програм подршке привредним субјектима, програм запошљавања који реализујемо преко нашег фонда за запошљавање - навео је он.

Клокић је рекао да и реализација инфраструктурних пројеката значи много бољи амбијент привреди, али и бољи живот грађана.

- Оно у чему јесте и Србија лидер, и у чему јој завиди не само читав регион, него и читава Европа, јесте вакцинација коју спроводи Србија. Ми смо загледани у Србију и по том питању и очекујемо подршку, коју смо и добили, јер се наши здравствени радници могу вакцинисати у Србији. Захвалност руководству Србије и на овој подршци Српској - додао је он.