latinica  ћирилица
01/03/2021 |  07:21 | Аутор: СРНА

Трамп неће правити нову странку

Бивши предсједник САД Доналд Трамп рекао је на конференцији конзервативаца у Флориди да не планира оснивање нове политичке странке да се не би дијелили гласови републиканаца.

Он је у првом говору од када је предсједничку функцију преузео демократа Џозеф Бајден наговијестио да би 2024. године могао поново да се кандидује за челну позицију у Бијелој кући.

Трамп је оштро критиковао свог насљедњника и рекао да је америчка политика промијењена из "Америка прије свих у Америка посљедња", пренио је Би-Би-Си.

Он је одржао говор неколико седмица након што је ослобођен на суђењу за опозив са предсједничке функције.

Учесници конференције су исказали снажну подршку Трампу, а међу говорницима су били сенатор из Тексаса Тед Круз и Доналд Трамп Јуниор.

Бивши предсједник и даље нема приступ друштвеним мрежама, укључујући "Фејсбук" и "Твитер" због начина на који је реаговао на немире у Капитолу у јануару.

- Стојим пред вама данас да бих објавио да је невјероватно путовање на које смо кренули заједно прије четири године далеко од краја. Окупили смо се овдје данас да разговарамо о будућности - будућности нашег покрета, наше странке и наше вољене земље - рекао је Трамп.

Он је одбацио идеју да би могао да покрене нову политичку странку и рекао да су гласине о томе "лажне вијести".

- Имамо Републиканску странку. Она ће се ујединити и биће јача него икада - нагласио је Трамп.

Иако је изгубио на предсједничким изборима у новебру и био изложен оштрим критикама због немира у јануару, у извјештајима се наводи да је Трамп и даље екстремно популаран у својој гласачкој бази.