latinica  ћирилица
01/03/2021 |  08:46 ⇒ 10:20 | Аутор: РТРС

Шеранић: Српска почиње масовну вакцинацију (ВИДЕО)

Доласком контигента од 20.000 руских вакција Спутњик коначно можемо да почнемо са масовном вакцинацијом, изјавио је министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Ален Шеранић.
Ален Шеранић - Фото: РТРС
Ален ШеранићФото: РТРС

Министар Шеранић је, гостујући у Јутарњем програму РТРС, изјавио да раније су постојале назнаке да би могли добити и већи број вакцина од овога који ће данас стићи у Бањалуку, али да си се појавили проблеми код произвођача због недостатка на тржишту бочица за паковање вакцина.

- Међутим, ми у наредном периоду очекујемо континуитет у испоруци вакцина што нам омогућава да извршавамо план вакцинације од којег не одступамо - рекао је Шеранић.

Он је напоменуо да је до данас вакцинисано око 3.600 медицинских радника из Српске, који су то обавили у медицинским установама у Српској и Србији.

- Ова количина вакцина која данас долази биће намијењена завршетку вакцинисању прве категорије људи, а то су медицинско особље у ковид одјељењима и запослени у установама које се баве збрињавањем старих лица. Након тога крећемо са вакцинацијом друге категорије, а то су лица преко 65 година и лица са хроничним обољењима - додао је Шеранић.

Министар је нагласио да су она лица која су раније редовно примала вакцине против грипа и родитељи дјеце са потешкоћама у развоју индикативна категорија који спадају у наредну категорију становништва која би требало да се вакцинишу.

Шеранић је изразио задовољство чињеницом да у Српској постоји велика заинтересованост за вакцинацију и нагласио да се нада да ће сви који то желе, бити вакцинисани у наредном периоду.