latinica  ћирилица
01/03/2021 |  09:55 ⇒ 09:55 | Аутор: СРНА

Вулић: Сарајево слави почетак етничког чишћења сарајевских Срба

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сања Вулић изјавила је Срни да је 1. март почетак етничког чишћења сарајевских Срба, а обиљежавање тог датума у Федерацији БиХ као "дана независности" је најгора врста провокације и увреде не само за сарајевске Србе, већ за цјелокупни српски народ.

Вулићева је истакла да Сарајево данас слави што у том граду нема Срба и то им је, нажалост, празник и највеће достигнуће.

- На данашњи дан 1992. године, испред Старе православне цркве на Башчаршији, у центру Сарајева, убијен је српски сват Никола Гардовић и спаљена српска застава, што је била иницијална каписла за грађански рат у БиХ. Свако помињање 1. марта у БиХ Србе подсјећа на почетак трагичног ратног сукоба - истакла је Вулићева.

Она је нагласила да је Сарајево данас готово етнички очишћено од Срба и постало град у којем Срби немају право на живот иако су ту рођени, одрасли, радили и градили.

Вулићева је подсјетила да је 1. марта одржан и референдум о независности БиХ на којем је око 62 одсто муслиманских и хрватских бирача гласало за њену независност и излазак из СФРЈ и донесена је нелигитимна одлука против српског народа и његових интереса.

- Обиљежавање овог црног датума за нас из Републике Српске је не само неприхватљиво, већ и сулудо. Славити смрт, убијање, паљење је морбидно. Зато је сигурно и да до закона о празницима у БиХ никад нећемо доћи, никад нећемо имати јединствене празнике у БиХ, јер Бошњаци славе чињеницу да су Србе из Сарајева протјерали, што им је дугрочно циљ да ураде и на цијелој територији БиХ - нагласила је она.

Вулићева је истакла да је 1. март за све Србе дан када се са тугом сјећају свирепог убиства невиног српског свата на Башчаршији, што је означило и почетак етничког чишћења сарајевских Срба.

У Федерацији БиХ данас се обиљежава "дан независности", а у Републици Српској 1. март је синоним за нелегитимни референдум одржан уз противљење српског народа, на брутално убиство српског свата, рањавање православног свештеника и паљење српске заставе на сарајевској Башчаршији, као и на то да су убице остале некажњене.