latinica  ћирилица
01/03/2021 |  11:40 ⇒ 11:40 | Аутор: СРНА

Лајчак: Када ће бити настављен дијалог?

Специјални представник ЕУ Мирослав Лајчак изјавио је да током посјете Београду и Приштини жели да чује одговор на питање када ће бити настављен дијалог у Бриселу.

- Није тајна да ЕУ очекује наставак дијалога и да је и за Београд и за Приштину дијалог незаобилазан на ЕУ путу. ЕУ је ту, спремни смо да доведемо два лидера у Брисел и сада је питање када ће то да се деси. На то желим да чујем одговор током посјете - рекао је Лајчак за Танјуг.

Поводом медијских најава да у Београд долази са такозваним нон-пејпером који садржи неку врсту ултиматума за српске власти, Лајчак је објаснио да ЕУ не ради по принципу ултиматума, већ је "ту да помаже".

- Постоји простор за нормализацију односа и постоји простор за постизање споразума који ће да ријеши сва отворена питања и убрза европске путеве Србије и самопроглашеног Косова - каже Лајчак.

Он наводи да је циљ да се постигне свеобухватан споразум који ће ријешити сва отворена питања између двије стране укључујући и "договоре о новим питањима", али и већ постигнуте договоре који још нису примијењени као што је формирање заједнице српских општина.

- Гаранти тог свеобухватног споразума биће двије стране и ЕУ. Постојаће механизам који ће редовно да контролише испуњавање свих договора из свеобухватног споразума. Споразум није крај евроинтеграционог пута већ крај важне етапе након које ће напредак на европском путу зависити од испуњавања договореног - навео је Лајчак.