latinica  ћирилица
01/03/2021 |  11:56 ⇒ 12:45 | Аутор: РТРС

Шеранић: Стигла прва компонента вакцине за 20.000 особа (ВИДЕО)

Министар здравља Републике Српске Ален Шеранић изјавио је данас да је у Српску стигло 20.000 доза руске вакцине "Спутњик".
Ален Шеранић -
Ален Шеранић

Појаснио је да је стигла прва компонента, а према информацијама, а у наредном периоду ће стићи и друга компонента ове вакцине.

Истaкао је да ће вакцина биће намијењена за здравствене раднике и старачке домове.

Према његовим ријечима, Институт за јавно здравство Републике Српске координисаће цијели процес, заједно са здравственим установама.

- И ова доза по интервентном увозу мора ићи у контролу квалитета серије у Агенцију за лијекове БиХ, након чега ће вакцина бити спремна за употребу и биће дистрибуисана здравственим установама - поручио је Шеранић.

Ресорни министар је истакао да са овим Република Српска улази у масовнију вакцинацију, с циљем да се што брже вакцинише што је могуће већи број лица.

Шеранић је нагласио да би према најавама у току наредне седмице требало да дође и друга компонента, те да су то ствари које се договарају са произвођачем.

- Надам се да ћемо крајем седмице кренути у кориштење ових доза, а ревакцинација иде минимално 21 дан након вакцинације - објаснио је Шеранић.

До сада су, тврди Шеранић, 2.626 лица вакцинисана у Србији и 970 лица у Републици Српској, што је укупно око 3.500 лица.

Кад је ријеч о вакцинама из система "Ковакс", Шеранић је навео да је за сутра у 13.00 часова предвиђено да се одржи састанак са представницима компаније "Фајзер".

- За "Ковакс" је значајан први квартал 2021. године, односно у марту би требало да дођу одређене количине из овог система набавке. Очекујем да ће Ковакс одговорити нашим захтјевима, јер смо на вријеме испунили све наше обавезе, те не видим разлога да се то не реализује - рекао је Шеранић.