latinica  ћирилица
01/03/2021 |  12:04 ⇒ 13:30 | Аутор: РТРС

Вишковић: Српска и њене институције испуњавају своја обећања (ВИДЕО)

Предсједник Владе Републике Српске, Радован Вишковић, рекао је данас да Република Српска и њене институције испуњавају своја обећања.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је дочекао у Бањалуци долазак 20.000 руских вакцина.

Истакао је да очекује да ће до краја марта у Српску бити допремљена прва испорука од укупно 100.000 руских вакцина.

- Свјесни смо проблема које имају произвођачи и остали. Према томе, ми ћемо сукцесивно добијати вакцине - изјавио је Вишковић..

Вишковић каже да нико није у јавности тврдио да ће до краја марта у Српску доћи 400.000 доза тих вакцина иако су плаћене.

- Платили смо и вакцине у оквиру "Ковакс" механизма иако ја у тај систем не вјерујем и више нисам ни заинтересован за сарадњу са њима и за њихову испоруку. Ако не испуне своје обавезе, ми имамо начин заштите интереса Српске - рекао је Вишковић.

Према његовим ријечима, правни механизми заштите Српске од "Ковакс" механизма предвиђени су законом, а међу њима је свакако тужба против оних који нису испунили своје обавезе.

Вишковић је истакао да ће се вакцинисати руском или кинеском вакцином, али да пошто је раније преболовао ковид 19 не би било коректно да жури са тим.

Премијер Српске наводи да то може урадити и данас ако то некоме нешто значи, али да је битно да се што више грађана вакцинише.

- Ово је прва компонента, а у наредним данима очекујемо и другу компоненту - истако је Вишковић и додао да није чекано на Ковакс систем коме је уплаћено за 400.000 доза, али се преговори се и даље настављају.

Он је додао да је са Русима потписан оквирни уговор на 1,2 милиона доза вакцина јер нико не зна до када ће се вакцинација морати вршити и да ли ће морати да иде други или трећи круг вакцинисања.

- Струка каже да и кад примите вакцину заштићени се на неки начин од шест мјесеци па до годину дана, зависно од произвођача. У овом моменту не знамо до када ће пандемија вируса корона да траје на овим просторима и морали смо предузети све потребне мјере да обезбиједимо довољно вакцина - навео је премијер Српске.

Он је позвао грађане Српске да се вакцинишу, подсјетивши да је имунизација на добровољној бази и бесплатна.