latinica  ћирилица
01/03/2021 |  13:08 ⇒ 13:08 | Аутор: СРНА

Изречене казне од 12.000 КМ

Због непоштовања превентивних мјера заштите од епидемије у заједници и радним срединама, инспектори су у контролама протекле седмице субјектима изрекли казне у износу од 12.000 КМ, док је за један објекат изречена мјера привремене забране рада, саопштено је из Републичке управе за инспекцијске послове.
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com) -
Инспекторат Републике Српске (Фото: koronavirususrpskoj.com)

Републички и инспектори у локалним самоуправама обавили су 992 инспекцијске контроле, а у 10 случајева субјекти су затечени у прекршају.

Због актуелне зимске туристичке сезоне надлежни инспекцијски органи наставили су са појачаним надзором на Јахорини, гдје протекле седмице нису утврђене неправилности.

Од почетка зимске сезоне на Јахорини је обављено 420 контрола, од чега је осам било са утврђеним неправилностима, због чега су изречене казне од 14.000 КМ.

У оквиру спровођења превентивних мјера на сузбијању ширења вируса корона, до сада је код пословних субјеката обављено 39.669 инспекцијских контрола у којима су изречене казне од 567.000 КМ, док је за 54 објекта изречена мјера привремене забране рада.

Сви расположиви капацитети Инспектората Републике Српске, уз подршку инспектора јединица локалне самоуправе ангажовани су за потребе појачаног надзора над спровођењем ванредних мјера за спречавање и сузбијање заразних болести на територији Републике Српске.

Из Инспектората наводе да ће посебна пажња у наредним данима бити усмјерена на угоститељске објекте поводом обиљежавања предстојећег празника 8. марта.

На друштвеним мрежама већ су објављени бројни огласи угоститељских објеката којима најављују организовање прослава уз музику уживо, те их Инспекторат позива да се досљедно придржавају епидемиолошких мјера.

Субјекти могу очекивати учесталије доласке инспектора на дневном нивоу, а један долазак инспектора у току дана не значи да су изузети од поновне посјете.

Рад инспектора организован је у смјенама, те пословни субјекти могу очекивати долазак инспектора у дневним, вечерњим и ноћним часовима.

У Инспекторату скрећу пажњу субјектима да поред изрицања новчаних казни, инспектори имају овлешћење и да забране рад пословном субјекту на одређени период уколико утврде да се у објекту у којем се обављају дјелатности не спроводе заштитне мјере прописане актима надлежних органа, а чији циљ је спречавање и сузбијање заразних болести.